fredag 20 januari 2017

Bryt dina mönster – sluta tjata

Gör du samma misstag om och om igen och tjatar på din anhörige att han eller hon ska sluta dricka eller ta droger, utan att det ger något resultat? Då är det dags att hitta en ny strategi. 


Dumhet är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annat resultat”, sa Albert Einstein – han hade en poäng. Det kan även jämföras med att gång på gång lägga handen på en het platta och alltid bränna sig. Det gör helt enkelt ont att ständigt bli besviken och arg.



Att tjata, muta och försöka kontrollera någon annans beteende leder också till stor frustration, både för dig som anhörig och för den som har en skadlig konsumtion av alkohol eller droger. Oftast innebär detta bara att du för varje gång flyttar fram gränsen för vad du egentligen accepterar, samtidigt som drogproblematiken förvärras – och du börjar tjata igen.



Att försöka tvinga fram en förändring är alltid en dålig strategi. Du slösar bort din energi. Det går inte att förändra någon som inte själv vill förändras. Men vad kan du göra i stället?



Att börja fundera på hur just du kan göra för att förändra ditt eget beteende och sluta tjata är ett första steg. Bara genom att bli medveten om problematiken som detta innebär har du kommit långt på vägen.



Försök även att se förändring som en process. Det är inte så enkelt som att det från en dag till en annan går att förändra ett invant beteendemönster. Det tar längre tid än så.



Pröva till exempel att bemöta din anhörige på ett annorlunda sätt. Vad händer om du till exempel helt slutar upp med att tjata? Vilken reaktion skapar detta?



Vill du ha fler tips på hur du kan gå till väga så har CRAFT varit till hjälp för många anhöriga. Deltagarna får lära sig olika strategier som gör att kommunikationen med den anhörige med alkohol- och drogproblematik förbättras betydligt. Forskning har även visat att CRAFT bidrar till att personen som har beroendeproblematik dessutom blir mer benägen att själva söka hjälp för att förändra sitt beteende. 


Helgen den 11-12/3 kommer jag hålla en CRAFT-kurs för anhöriga i Stockholm, ni är alla varmt välkomna! 

Klicka HÄR för mer information och anmälan. 



Ta hand om er!
/Carina

Inga kommentarer: