torsdag 15 november 2018

16 Sevärda filmer som berör beroende och anhöriga

Efterfrågan på tips på filmer som handlar om beroende och anhöriga har varit stor. Jag har lagt märke till att många filmer där ute endast kretsar kring personer med beroende, och kanske inte riktigt lika mycket hur detta beroende påverkar de som står personen nära. Därför kommer här en liten repris av de många tips jag tidigare lagt upp här på bloggen och FB, samt några nytillskott!  

Det här är filmer som man kan gråta till, skratta till eller kanske bara mysa till. På olika sätt närmar de sig temat beroende och anhörig på ett tänkvärt och fängslande sätt. Några av historierna berättas främst från perspektiven av personerna med beroendet, men visar även hur anhöriga så som syskon, barn, föräldrar, partners och vänner på olika sätt påverkas av deras levnadssätt. I andra står den anhörige helt i centrum, många av dessa lyckas verkligen fånga de svårigheter det innebär att stå så nära någon med detta nedbrytande levnadssätt.
.

August: Osage County (2013)
Drama
Regissör: John Wells

Julia Roberts och Meryl Streep gör fantastiska rollprestationer i denna film om en dysfunktionell familj där beroende påverkar alla familjemedlemmar. Streep spelar mamman med grav beroendeproblematik vars barn på grund av en familjekris blir tvungna att besöka henne i huset där de växte upp. Detta är stark film som från och till är väldigt obehaglig men mycket sevärd.

Finns bland annat på SF Anytime här.
Rachel Getting Married (2008)
Drama
Regissör: Jonathan Demme  

I historien får vi följa Kym, som har suttit på behandlingshem för drogberoende i nio månader men som blir tillfälligt utsläppt för att gå på hennes systers bröllop. Under tiden bor hon i hennes barndomshem, tillsammans med hela hennes familj, någonting som blir komplicerat då alla har någonting att säga om hennes situation. Detta påverkar givetvis systern Rachel, som känner att all uppmärksamhet riktas mot Kym, någonting som inte är allt för ovanligt då ett beroende är inblandat i familjen. Detta är en rörande och vacker historia, främst om systerskap, och hur svårt det kan vara när någon som står en så nära gör illa sig själv.     

Finns bland annat på iTunes här
 


Half Nelson (2006)
Drama 
Regissör: Ryan Fleck 

Historien kretsar kring Nelson, en lärare som kämpar med beroendeproblem. Vi får också möta personerna omkring honom som påverkas av hans livsstil, bland annat en av hans elever som upptäcker hans beroende. 

Finns bland annat på SF Anytime härTrädgårdsgatan (2017)
Drama/Romance
Regissör: Olof Spaak 

En fängslande historia som handlar om hur det är att vara barn till föräldrar med beroende, och även hur det påverkar ens liv i vuxen ålder. Eric och Elin som möts för första gången sen de var små på en begravning. Minnena för dem tillbaka till den svåra barndomen, hur de fick kämpa för att överleva men även hur viktigt kärleken från deras föräldrar var. Rekommenderas till alla att se, då det är viktigt att visa hur mycket ett beroende kan påverka barnen i familjen.  

Har än så länge enbart kommit ut på DVD, finns på CDON här

 
Drama/Biografi/Musik
Regissör: James Mangold 

I Walk the Line får vi följa superlegenden Johnny Cashs liv som musiker, men även som privatperson, och hur hans drogberoende inte bara påverkade honom, men även hans allra närmaste. Filmen visar verkligen vad en anhörig kan tvingas gå igenom, om och om igen. Hur kärlek, förhoppningar, tro och vilja kan få en person att stanna kvar i ett destruktivt förhållande, där drogerna styr över det mesta.

Finns bland annat att köpa på Viaplay här, eller hyra på iTunes här.Flight (2012)
Drama, Thriller
Regissör: Robert Zemeckis 

Denna prisbelönta film är baserad på en sann historia om flygkaptenen Whip Whitaker som lyckades rädda nästan samtliga passagerare då han tvingades kraschlanda. Efteråt kallas han hjälte, men med tiden kommer det fram att Whitaker lider av ett alkohol- och drogberoende och då börjar olyckan ifrågasättas. En berättelse om hur alkohol och droger kan påverka en människas liv.

Finns bland annat på Netflix härDrama/Romance
Regissör: Mike Figgins 

I det här romantiska dramat möter vi Ben Sanderson som på grund av sitt alkoholberoende förlorar både sitt arbete, sin familj och sina vänner. Han bestämmer sig för att åka till Las Vegas där han ska dricka sig själv till döds, i stället finner han kärleken. Men relationen blir på grund av Bens beroende problematisk. 

Finns bland annat att hyra på Viaplay härCrazy Heart (2009)
Drama/Musik/Romance
Regissör: Scott Cooper

Ottis Blake är en singer-songwriter som en gång i tiden var en välkänd Country-artist. Han har alkoholproblem, har skilt sig flertalet gånger och har förlorat kontakten med hela sin familj. Då han inleder ett förhållande med journalisten Jean bestämmer han sig för att förändra sin livsstil och bli nykter, men det är lättare sagt än gjort.   

Finns bland annat att hyra på SF anytime här eller iTunes härShame (2011)
Drama
Regissör: Steve McQueen

Shame är en historia om ett ämne som allt för ofta hamnar i skymundan; sexberoende. Huvudpersonen Brandon lever med ett sexberoende men hans livsstil förändras drastiskt då hans syster kommer på besök.

Finns att hyra på SF Anytime härBiografi/Drama
Regissör: John Kent Harrison

En verklighetsbaserad film om Lois Wilson, en av grundarna till Al-anons gemenskap för anhöriga till personer med alkoholproblem. Fokus ligger bland annat på hennes kamp i den destruktiva relationen med sin alkoholiserade man Bill Wilson, även han en av grundarna till en känd organisation; Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram.

Finns att hyra på SF Anytime här
Candy (2006)
Drama 
Regissör: Neil Almfield 

En rörande och sorglig kärlekshistoria om hur ett drogberoende kan bryta ner en människas liv och förstöra relationer, arbete, familj och ekonomi.  

Finns att hyra på SF Anytime härDrama/Romantik
Regissör: Luis Mandoki 

Denna film handlar om beroendeproblem och dess påverkan på familjen. Familjemamman Alice har under en längre tid lyckats dölja sitt alkoholberoende för sin man, men en dag kommer allting upp till ytan och hon tvingas in i behandling. Plötsligt finner hennes man sig själv ensam att ta hand om deras barn, hem och sitt jobb. When a man loves a woman kastar verkligen ljus på anhörigas situation, även efter det att den närstående har återhämtat sig. 

Finns här som DVD på CDON.com.  Drama
Regissör: Kjell-Åke Andersson 

En gripande film baserad på en sann historia om relationen mellan flickan Lisa och hennes far med alkoholberoende. Uppe på allt har Lisas mamma lämnat familjen och nu måste hon kämpa för att bibehålla bilden av sin pappa som ”hjälten”. Vacker, sorglig och hoppfull.

Finns på Netflix härDrama/Komedi 
Regissör: Stuart Blumberg

Thanks for sharing är mycket sevärd, varm och stundvis humoristisk film. Handlingen kretsar kring tre personer som ingår i en 12-stegsbehandling för sexberoende. Vi får ingående följa deras spännande resa, både i med- och motgångar. Filmen belyser också viktiga delar av behandlingsprocessen, exempelvis om sådant som är till hjälp för att tillfriskna och sådant som triggar igång tvångshandlingar. 

Finns på Netflix här
Drama
Regissör: Scott McGehee & David Siegel

What Maise knew är en kraftfull, ärlig och unik film om skilsmässa och beroende, sett ur ögonen på den 6-åriga Maisie. Efter separationen mellan Maisies beroende mamma och omkringresande pappa börjar föräldrarna sätta sina egna behov framför deras dotter, för att uppnå deras drömmars mål. Filmen handlar om hur en destruktiv familj kan ses ur ögonen på den personen som alltid blir kvar i mitten, den personen som nästan alltid blir bortglömd eller försummad: barnet.

Finns på Viaplay härDrama
Regissör: Mimi Leder   

En utav de absolut vackraste filmerna jag vet är Pay it forward, om pojken Trevor som kommer på en idé hur man kan göra världen till en bättre plats och hur varje person kan bidra till att det händer. Filmen kretsar även kring Trevors alkoholiserade mamma Arlene, som gör allt för att skapa ett så bra liv som möjligt för sin son, på samma gång som hon kämpar med sin egen problematik. Detta är en både smärtsam och varm historia om kärlek, sorg, familj och gemenskap. 

Finns på SF Anytime här.  BONUS! PÅMINNELSE:


A star is born (2018) 
Drama/Musik 
Regissör: Bradley Cooper

I ”A star is born” får vi bevittna hur tungt det kan vara då beroendesjukdomen gång på gång tar över i ett förhållande. Under ytan av kändisskap och konserter är detta är en stark skildring av en person som gör allt för att se det goda i den hon älskar, trots alla motgångar och svårigheter det ofta innebär att leva nära någon med ett beroende. 

Går på bio nu. Jag hoppas att ni finner någon av dessa filmer givande och jag önskar er en riktig härlig filmstund så här i gråmulna november!

Ta hand om er! 
/Carina 

Inga kommentarer: