måndag 27 september 2010

Berg och dalbanan!

För er som lever nära en person med missbruks- och beroendeproblematik vet säkerligen hur känslorna kan åka upp och ned. Svart eller vitt. Man kan hata, älska och ha stor sorg, allt inom loppet av en timme. Känslorna pendlar snabbt. Ansträngande och förvirrande.
Mitt tips är att öva på ACCEPTANS! Att acceptera att känslorna går fram och tillbaka. Det är okej. Det viktiga är att inte agera på varje känsla som kommer! Det kan leda till att man handlar på sätt som man sedan ångrar. Och det kan få oönskade konsekvenser. Smärta och ilska kan leda till att vi agerar ut på ett sätt som vi i efterhand önskar att vi inte gjort.

Öva istället på att acceptera känslorna. De kommer och går. De stannar inte för evigt. Det är okej att de är där och du behöver inte göra något åt dem. Bara se dem och konstatera att de är där just nu och att de kommer att gå sin väg.
Acceptera att saker och ting är inte svart och vitt, det finns många grå zoner. Acceptera att ett mynt har två sidor. Bara för att det finns en god, fin och kärleksfull sida betyder inte att det inte finns en mörkare och mer destruktiv sida. Och tvärtom. Det är okej. Du behöver inte värdera dina tankar och känslor och inte agera på dem. Du kan bara andas lugnt och acceptera att de är där och de kommer och går.

Andas lugnt, in och ut...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo o det ingår oxå i problematiken...jobbigt jobb att vara medberoende..

www.todeathdouspart.blogg.se