söndag 20 maj 2012

Skam

Skam är en djup, tung och tärande känsla. Skammen är närbesläktad med ånger, förnedring, skuld och nedbrytning.

Har man upplevt en traumatisk händelse är skam ofta en känsla som som uppstår. Skam försämrar återhämtnings processen och möjligheten att läka på grund av att personen är oförmögen att förlåta sig själv för att varit på fel plats vid fel tidpunkt. Skammen kan också växa fram ur kultur, religion, familj, vår barndom eller det förflutna.

Personer med stora skamkänslor har ofta dålig självkänsla och känner sig annorlunda och mindre värda och i vissa fall även som dåliga eller onda människor. Traumat och den resulterande skammen stärker varandra, vilket orsakar en större skada i psykiska sår. Tillslut kan konsekvensen bli att den traumatiserade personen inte längre känner sig värdig att vara älskad, accepterad eller ha ett gott liv. Att få bort skamkänslorna är en väsentlig del av återhämtningen efter en traumatisk upplevelse.


Behöver du hjälp att hantera dina skamkänslor bör du prata med en professionell terapeut. En av de mest effektiva åtgärder för att dämpa skammen är att uttrycka sina känslor, få vägledning och stöd i sin läkningsprocess. Vill du inte gå till en terapeut kan en lojal vän ersätta och erbjuda hjälp, huvudsaken är att du pratar med någon för att frigöra skammen. Din lyssnare ska vara någon som stöttar dig, visar dig acceptans och med en positiv attityd.


Sedan måste du besluta dig för att förlåta dig själv. Fråga dig själv om livet skulle bli vara annorlunda eller bättre om du kunde förlåta dig själv och släppa dina skamliga tankar.

Tillsist, ha tillit!
Hur stor än din känsla av skam är eller har varit  är möjligt att läka. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Första steget hjälpte mig med skammen
Www.medberoendeochvuxetbarn.blogg.se