lördag 28 oktober 2017

3 Exempel på möjliggörande

Har du hört uttrycket ”möjliggörande” någon gång? Tyvärr kan begreppet vara skambeläggande, vilket kanske hindrar oss från att ta till oss den problematik som finns med ett sådant beteende. Man kan säga att anhöriga ibland utvecklar beteenden som riskerar att underlätta alkohol- eller narkotikakonsumtionen, trots att det är det sista den anhöriga vill. Det är viktigt att förstå att sådana beteenden alltid börjar med en god intention att hjälpa eller skydda den man bryr sig om. Men risken är att det i stället blir björntjänster och man kanske först i efterhand inser att den hjälp man gav i stället fick motsatt effekt. 

Här nedan följer några konkreta exempel på vad ett möjliggörande kan innebära. I det här inlägget kan du läsa om några allmänna tecken på möjliggörande. 

Tre historier med exempel på beteenden som kan underlätta ett beroende:

1) En ung kvinna går sista året på gymnasiet. Hon dricker väldigt ofta och mycket och hennes betyg blir allt sämre. Till slut kör hon in i en parkerad bil när hon är berusad. Hennes föräldrar tänker: "Hon går bara igenom en fas just nu. Hon kan inte vara alkoholberoende ". I stället för att skaffa professionell hjälp kontaktar de en advokat för att hindra juridiska konsekvenser av att hon kört under påverkan. De minskar då omedvetet de negativa följderna av deras dotters alkoholkonsumtion. Det innebär i sin tur att de gör problemet mindre och lättare för henne.

2) En ung man brukar komma hem alldeles för sent till sin fru och barn om kvällarna. Han sitter ofta på en bar med sina kompisar och dricker, och ibland tar de även droger. Efter en tid eskalerar problemet och vissa dagar går han inte till jobbet. Han börjar få ekonomiska problem, vilket går ut över hela familjens hushåll. Hans fru skyller på sig själv för problemet. När han inte kan ta sig iväg till jobbet ringer hon hans arbetsplats och berättar att han är sjuk. Hon lånar även pengar av sina föräldrar för att täcka för de hushållskostnader som hennes man tagit av. Med avsikt att hjälpa har hon förhindrat de negativa konsekvenserna av hennes mans beroende och underlättat hans intag av alkohol och droger.

3) En äldre kvinna vars man har gått bort har skaffat sig recept på lugnande mediciner från olika läkare. Under kvällarna har hon också börjat dricka stora mängder alkohol. En dag ramlar hon och bryter höften. Olyckan kopplas samman till hennes ålderdom, men egentligen är sanningen att hon förlorade balansen på grund av att hon var påverkad. Hennes barn håller fast vid att olyckan berodde på hennes ålder, det faktum att hon blivit beroende är för svårt att hantera. Dessutom anser de att hon förtjänar att ta sig ett glas eller två på grund av att hennes man gått bort. Genom att blunda för problemet underlättar hela familjen för kvinnan att fortsätta sin skadliga konsumtion av alkohol och tabletter.

Känner du igen liknande beteenden hos dig själv eller din familj? Det är inte märkligt, det händer i stort sätt alla familjer innan man som anhörig sökt hjälp och fått kunskap om beroendeproblematik.


Om du vill få tips på hur du kan förhålla dig till din närstående kan jag rekommendera att kika närmre på någon av följande inlägg:
 
5 tips som kan vara till hjälp i förhållningssättet till en närstående med beroendeproblem: http://medberoendeinfo.blogspot.se/2017/04/5-tips-som-kan-vara-till-hjalp-i.html 
 
Hur kan man som anhörig hantera frågor om pengar?: 
 
3 tips för att vända den negativa spiralen:  
 
7 tips på vad du kan göra och inte göra för att hantera en närstående med alkohol- eller drogproblem:  
 
4 tips för föräldrar till barn med beroendeproblem:

Inga kommentarer: