måndag 23 oktober 2017

Hur kan man undvika skamfyllda konfrontationer?

Nedan följer några tips och råd man som anhörig kan använda sig av för att närma sig beroendet på ett lugnt sätt, för att undvika en skuld- och skamfylld konfrontation:


1. Var en så bra vän som du kan 
Var respektfull, lojal och pålitlig. Att uttrycka känslor är modigt men kan även kännas riskabelt. Du kan uttrycka att du är medveten om detta genom att säga: "Jag vet att det kan vara svårt för dig, och jag är tacksam över att du delar med dig av dina tankar. Jag finns här om du vill prata."


2. Visa empati
Försök sätta in dig själv i personens situation. Lär dig att vara medkännande istället för dömande. Behandla personen så som du skulle vilja att personen behandlade dig, om du var den som hade ett svårt problem. Du har nog också haft svåra perioder i ditt liv, och du vet vad som du behövdes då och vad som inte behövdes.

3. Uttryck din oro
Det är svårt att se på när någon lider eller när någon fattar förödande beslut som påverkar deras liv på ett negativt sätt. Vid något tillfälle måste du uttrycka denna oro för personen som troligtvis saknar förmågan att ta hand om sitt eget välbefinnande. Det kan vara bra att höra vad personen har att säga, även om det inte räcker till för att stilla din oro.

4. Påtala din oro så tidigt som möjligt
Målet är inte att vänta tills personens beteende har blivit så illa att relationer raseras. Helst bör personen söka hjälp för sitt beroende innan förödande konsekvenser uppstår. Utan att låta dömande, fråga personen följande: "Vilka försök har du gjort för att minska på din alkoholkonsumtion/bli av med ditt beroende? Vad kan du göra mera för att förändra detta? Vad för sorts hjälp tror du att du behöver?”

5. Underlätta inte beroendet
Beteenden som underlättar personens drogkonsumtion är exempelvis att: ignorera ett oönskat beteende, låna ut pengar till personen för att köpa alkohol/droger, sätta dina egna behov och önskningar åt sidan för att hjälpa personen, ljuga för andra för att hjälpa person. Att sätta tydliga gränser är nödvändigt både för dig och din närstående.

Inga kommentarer: