måndag 15 januari 2018

Charlize Theron öppnar upp sig om traumatisk uppväxt

I ett tidigare inlägg skrev jag om kända personer som har beroendeproblem och lyckats förändra det. Det finns också många känna anhöriga. Skådespelerskan Charlize Theron är en av dem. Hon har blivit hyllad för en mängd roller hon spelat genom åren och har bland annat vunnit Oscar som hennes tolkning av den prostituerade seriemördaren Aileen i filmen Monster. Men hennes liv har inte alltid varit glitter och röda mattan. Charlize växte upp i en mycket destruktiv miljö med en pappa som var gravt alkoholiserad. Han misshandlade hennes mamma och utövade psykisk och verbal misshandel gentemot Charlize. Hennes mamma hade svårt att lämna honom och allting blev bara värre och värre, tills det en dag tog stopp.

År 1991, när Charlize var 15 år gammal, sköt hennes mamma Gerda hennes pappa Charles till döds, efter att han rusat in i sovrummet och hotat dem båda till livet med en pistol. Den nu vuxna skådespelerskan berättar hur hennes mamma ”satt i ett hörn av sovrummet och grät och sa: ’Charlize, jag har skjutit honom. Jag har skjutit honom.’”

Charlize hade länge svårt för att prata om hennes barndom och vad som hade hänt. Hon var rädd för hur folk skulle reagera, att de inte skulle förstå eller att de skulle se henne som ett offer. Men när hon i sena tjugoårsåldern började gå i terapi insåg hon att det inte var något farligt med att prata. I samtalen kom hon även fram till att det inte var incidenten då hennes pappa sköts som var allra mest traumatiskt för henne. I stället är det uppväxten som påverkat henne mest: att leva i ett hem med beroende, under ständig stress och rädsla. Hon berättar att en person med ett beroende är oerhört oförutsägbar; hon visste aldrig vad som skulle hända, hur hennes pappa skulle vara.

Charlize mamma blev aldrig dömd, hennes handling räknades som självförsvar. Skådespelerskan förklarar att hon älskar sin mamma och att hon hade gjort exakt samma sak för att skydda sina barn. Det finns bara en enda sak hon önskar att hon kunde göra ogjort ifall hon fick åka tillbaka i tiden, och det är att försöka tvinga sina föräldrar att skilja sig. Hon förklarar hur den där ständiga känslan av osäkerhet och oro är någonting som alla barn som växt upp i ett hem med beroende kan relatera till.

Ärren från barndomen kommer alltid sitta kvar, men hon låter dem inte styra över hennes liv.








Inga kommentarer: