söndag 18 december 2011

Skapa ditt supportteam!

Ensam är inte stark. Att isolera sig och dölja sig bakom en fasad är negativt för individen och minskar möjligheten att må bra. Därför behöver man människor man känner förtroende och närhet tillsammans med. Och ibland, när livet är svårt, då kan man behöva stöd och hjälp.

Vilka människor finns i ditt supportteam?
Vilka människor har du i ditt nätverk som du kan be om hjälp? Be om råd eller som är en förstående lyssnare? Vem kan du exempelvis stötta dig gällande barnen, ekonomi, praktiska saker, känslomässiga saker? Kanske har du en släkting som gärna sitter barnvakt, en bankman som kan hjälpa dig att göra en ekonomisk plan, en granne som gärna lånar ut sin bil, en vän som är en god lyssnare?

Övning
Fyll i nedan vilka som finns i ditt supportteam. Jag har givit några förslag på olika områden. Du kan fylla på med andra områden utifrån dina behov.

Ditt supportteam
Område (fyll på med egna områden…)                Vem/Vilka?

Praktiska saker

Ekonomi

Barn

Känslomässigt stöd

Hälsa

Personlig utveckling (coach, terapeut)

Självhjälpsgrupp

Andra?

Vad behöver du be dessa personer om hjälp om, hur ska du förmedla det och när?

Om du tycker att det ser tomt ut i supportteamet så är det troligt att du behöver odla nya sunda relationer eller bjuda in nya personer! För personer med medberoendebeteende är det lätt att man hittar nya relationer som följer samma mönster som de tidigare. Om så är fallet för dig, vad kan du göra för att bryta sådana gamla mönster och odla sunda relationer för dig?

Lycka till!

Inga kommentarer: