tisdag 20 november 2012

Förstår barnen mer än vad vi tror?

Som förälder så vill vi naturligtvis att våra barn ska må bra, känna sig glada och trygga. Det är därför svårt att orka inse att barnen också påverkas av de vuxnas alkohol- och drogmissbruk.

Det kan vara så att de vuxna sköter sitt drickande eller intagen av drogen på ett sätt för att försöka skydda barnen och ofta kan man höra anhöriga säga liknande uttalanden som:

"Nej, barnen märker ingenting, han/hon dricker bara när det har somnat"
"Barnen vet inget om detta, han/hon blir bara extra snäll när han/hon har druckit"
"Man märker inte när han/hon har druckit, det är bara jag som ser det"
osv...

Det är en vanlig missuppfattning att barn inte förstår bara för att de inte är med under själva intaget och kanske inte heller under ruset. Barn påverkas inte bara av det, barn påverkas av relationen mellan de vuxna.

Om det ofta förekommer dålig stämning, konflikter, skuldbelägganden, isolerande tystnad m.m. så påverkas barnen av det, oavsett om det ser själva intaget av drogen eller inte. De kanske inte förstår exakt vad som är problemet, men det förstår att något är fel. Och om ingen pratar med barnet om detta så är risken stor att barnet tar på sig skulden för familjeproblemen.

En annan vanlig reaktion hos barnen är att de blir arga på den andra föräldern (som inte missbrukare) för de tycker att de är den personer som bråkar, är arg, tjatar och skapar konflikter, för de förstår inte grundproblemet.

Sammanfattningsvis: Barnen påverkas och känner av/förstår mer än vad vi tror.

Inga kommentarer: