Lögner, svek och manipulation är vanliga strategier hos personer med beroendeproblematik. Det handlar oftast om att skydda alkoholen/drogen eller att man upplever mycket skam. Det kan också bero på att man inte vill oroa sina anhöriga. Trots detta är det smärtsamt att bli ljugen för. Sker det gång på gång är risken stor att vår tillit sjunker i botten. Relationen, som redan var spänd, blir ännu svårare att hantera och kanske börjar man tvivla på allt ens närstående säger.
Om du som anhörig befinner dig i en situation där din närstående ofta bryter löften, undanhåller sanningar eller ljuger kan tipsen nedan kanske vara till hjälp.
1. Var ”förberedd” på lögnen
Det är bra att tro gott om varandra, men man bör vara medveten om att lögner ofta förekommer i samband med ett beroende. På detta sätt behöver du inte känna dig lika besviken, skärrad eller manipulerad då du finner att personen har ljugit.
2. Ta inte lögnerna personligt
Lögner och hemligheter är en vanlig del av beroendesjukdomen. Har du detta i bakhuvudet kommer du förhoppningsvis inte känna dig lika sviken om du upptäcker att personen har ljugit. Personen vill inte såra dig, utan alkoholen/drogen har skadat hjärnan. Man kan tänka att drogerna gör allt för att skydda sig själv. Inklusive att ljuga eller kasta skuld på andra för att ta bort fokus från drogerna och individen som har problem.
3. Undvik anklagelser
Detta för att en person som känner sig anklagad alltid kommer försvara sig genom motangrepp eller förnekande. Detta försvar uppstår även när individen själv anser att de själva gjort fel. Blir man anklagad så försvarar man sig.
Om ni befinner er i en hetsig argumentation bör du undvika att ställa personen mot väggen. Vad du kan göra är att säga lugnt och sansat: ”Jag är medveten om att det du sa till mig inte var hela sanningen, och det känns jobbigt. Kanske finns det en anledning till att du sa det du sa. Jag skulle gärna vilja att vi pratar om det en annan gång, då vi båda är mindre upprörda.” Förmodligen kommer en del av din egen ilska och irritation släppa, då du vet att du gjort personen medveten att du inte accepterar att bli sviken, på samma gång som du låter personen veta att du att du är villig att lyssna.
4. Fundera: Vad är bakgrunden till lögnen?
Ibland tänker man att allt kommer kännas mycket bättre om personen erkänner sina lögner. Och ofta gör det ju det. Men vad man kan fråga sig är: kommer erkännandet leda någon vart? Kommer personen sluta ljuga nu? Det finns en stor risk att fler svek kommer uppstå. Vad man i stället kan fokusera på är att det inte handlar om lögnen i sig, att personen har ljugit, utan snarare varför. Genom olika kommunikationstekniker kan du lära dig hur du ska prata med din närstående och låta henne/honom förklara hur han/hon tänker och känner.
Vill du veta mer om anhöriga och beroende?
Gå in på min Facebooksida: Coaching & Litteratur för Anhöriga till Personer med Beroendeproblem
Ta hand om er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar