söndag 30 september 2018

Varför det är viktigt att hela familjen får hjälp!

Äntligen pratar vi om det! Forskning tar allt oftare upp det faktum att beroende är en sjukdom som nästan alltid påverkar de anhöriga negativt, det är
någonting som kan förstöra nära relationer eller splittra en hel familj. Det senaste året har man kunnat ta del av flertalet artiklar, nyhetsinslag, radio- och TV-program, podcasts m.m, där man belyser de anhörigas situation. Det har även publicerats historier från både kända och okända personer, berättelser som med slagkraft har nåt ut till folket. Det handlar främst om beroendets påverkan på de som står personen allra närmast och hur svår anhörigsituationen faktisk kan vara. 

Jag efterlyser mer av detta! När vi pratar om problemet avstigmatiserar vi det, vilket leder till att fler anhöriga förhoppningsvis vågar söka hjälp, då de upplever en större förståelse för deras situation. Vad som också sker är att det sätter ett tryck på politiker och andra beslutsfattare att införa nya och bättre sätt att hjälpa de anhöriga på. 

Vad som är viktigt att samhället inser är att man som anhörig mer eller mindre är en del sin närståendes beroende, vilket betyder att anhöriga bör ha rätt till lika mycket hjälp. Nedan följer en mycket kortfattad lista över några sätt som en persons beroende kan påverka de som står henne/honom nära.   





Hur kan en persons beroende påverka familj, vänner eller förhållanden?

Instabilitet inom familjen

Ofta kommer alkohol/drogen i första hand för personen med beroende. Det kan vara så att personen inte tar ansvar för hans/hennes förehavanden eller handlingar i eller utanför hemmet. Detta kan leda till stora konflikter och instabilitet inom familjen. 

Misstro, lögner och stölder

Att ljuga är ofta vanligt hos en person med beroende, och avsikten är nästan alltid att på något sätt dölja sitt alkohol-/droganvändande. Personen kanske även stjäl pengar eller andra saker av personer i dennes närhet. Detta skapar naturligtvis ilska och misstro då de anhöriga känner sig svikna. 

Ekonomiska problem

Det är vanligt att den beroende kanske inte tar ansvar för hans/hennes arbete, skola eller inköp. Ofta kan det bli så att personen förlitar sig på sina familjemedlemmar för ekonomiskt stöd. 

Konflikter mellan familjemedlemmarna

Beroende kan leda till stark negativism i hemmet. Den ilska och sorg som de anhöriga känner kan börja gå ut över varandra. Det är inte ovanligt att det ofta förekommer bråk, anklagelser och påhopp mellan de olika familjemedlemmarna. 

Skam och förnekelse

Även de anhöriga kan känna skam inför deras närståendes beroende, vilket kan leda till att de förnekar beroendet både inför sig själva och andra. I värsta fall kan även de själva börja ta till alkohol och droger i ett försök att handskas med de smärtsamma känslorna. 


HUR KAN DU FÅ HJÄLP OCH STÖD? 

Ta kontakt med en självhjälpsgrupp där du kan möta andra som har samma erfarenheter som du själv, exempelvis AMD, AHA, FMN och Alanon.

Prioritera dina egna behov och barnen i familjen!

Om du är mamma eller pappa till ett barn med alkohol-/narkotikaproblem har webbkursen för föräldrar visat sig hjälpa många med att hantera sin sons/dotters beroende.

Vi kan inte lösa alla problem själva! Ett förslag är att söka professionell hjälp, exempelvis parterapi, ekonomisk rådgivare, stresshantering m.m.


Ta hand om er! 
 /Carina

Inga kommentarer: