torsdag 15 november 2018

26 sevärda filmer som berör beroende och anhöriga

Jag har lagt märke till att många filmer där ute endast kretsar kring personer med beroende, och kanske inte riktigt lika mycket hur detta beroende påverkar de som står personen nära. 

Här kommer tips på filmer man kan gråta till, skratta till eller kanske bara mysa till. Historierna närmar sig temat beroende och anhöriga på tänkvärda och fängslande sätt. Några av dem berättas främst från perspektiven av personerna med beroendet, men visar även hur anhöriga så som syskon, barn, föräldrar, partners och vänner på olika sätt påverkas av deras levnadssätt. I andra står den anhörige helt i centrum, där får vi verkligen ta del av de svårigheter det innebär att stå så nära någon med detta nedbrytande levnadssätt. 

Filmerna är organiserade efter utgivningsår.  

Jag önskar er en riktig härlig filmstund!.
1. A star is born (2018)
Drama/Musik 
Regissör: Bradley Cooper

I ”A star is born” får vi bevittna hur tungt det kan vara då beroendesjukdomen gång på gång tar över i ett förhållande. Under ytan av kändisskap och konserter är detta är en stark skildring av en person som gör allt för att se det goda i den hon älskar, trots alla motgångar och svårigheter det ofta innebär att leva nära någon med ett beroende. 
2. Trädgårdsgatan (2017)
Drama/Romantik
Regissör: Olof Spaak 

En fängslande historia som handlar om hur det är att vara barn till föräldrar med beroende, och även hur det påverkar ens liv i vuxen ålder. Eric och Elin möts för första gången sen de var små på en begravning. Minnena för dem tillbaka till den svåra barndomen, hur de fick kämpa för att överleva men även hur viktig kärleken från deras föräldrar var. Rekommenderas till alla att se, då det är viktigt att visa hur mycket ett beroende kan påverka barnen i familjen.  
3. Little Wing (2016)
Drama 
Regissör: Selma Vilhunen  

Det här är en finsk film om 12-åriga Varpu som lever i en ganska kaotisk tillvaro, med en mamma hon ofta får ta hand om. En natt bestämmer hon sig för att fly till sin pappa, som hon aldrig träffat. Den här historien handlar om att leva nära någon med psykisk ohälsa, att behöva vara förälder till sin förälder och att tvingas växa upp alldeles för tidigt. 
 4. Min lilla syster (2015) 
Drama 
Regissör: Sanna Lenken 

12-åriga Stella ser verkligen upp till sin konståkande storasyster Katja: hon är en förebild, en stor talang och deras föräldrar beundrar henne. Men mitt i allt jäkt och press märker Stella hur Katja börjar förändras – hon har utvecklat en ätstörning, som hon gör allt för att dölja. Min lilla syster är en realistisk och stark historia om hur en familjemedlems destruktivitet kan påverka alla i familjen. Det handlar om hur det kan vara att behöva stå på sidan av och se på då någon som står oss nära mår dåligt och hur viktigt det är att vi håller en öppen diskussion med syskon och andra barn runtomkring.   
5. August: Osage County (2013)
Drama
Regissör: John Wells

Julia Roberts och Meryl Streep gör fantastiska rollprestationer i denna film om en dysfunktionell familj där beroende påverkar alla familjemedlemmar. Streep spelar mamman med grava beroendeproblem vars barn på grund av en familjekris blir tvungna att besöka henne i huset där de växte upp. Detta är stark film som från och till är väldigt obehaglig men mycket sevärd.

6. Mig äger ingen (2013)
Drama
Regissör: Kjell-Åke Andersson 

En gripande film baserad på en sann historia om relationen mellan flickan Lisa och hennes far med alkoholberoende. Uppe på allt har Lisas mamma lämnat familjen och nu måste hon kämpa för att bibehålla bilden av sin pappa som ”hjälten”. Vacker, sorglig och hoppfull.


7. Flight (2012)
Drama/Thriller
Regissör: Robert Zemeckis 

Denna prisbelönta film är baserad på en sann historia om flygkaptenen Whip Whitaker som lyckades rädda nästan samtliga passagerare då han tvingades kraschlanda. Efteråt kallas han hjälte, men med tiden kommer det fram att Whitaker lider av ett alkohol- och drogberoende och då börjar olyckan ifrågasättas. En berättelse om hur alkohol och droger kan påverka en människas liv.

Drama/Komedi 
Regissör: Stuart Blumberg

Thanks for sharing är en varm och stundvis humoristisk film där handlingen kretsar kring tre personer som ingår i en 12-stegsbehandling för sexberoende. Vi får ingående följa deras spännande resa, både i med- och motgångar. Filmen belyser också viktiga delar av behandlingsprocessen, exempelvis om sådant som är till hjälp för att tillfriskna och sådant som triggar igång tvångshandlingar. 

Drama
Regissör: Scott McGehee & David Siegel

What Maise knew är en kraftfull, ärlig och unik film om skilsmässa och beroende, sett ur ögonen på den 6-åriga Maisie. Efter separationen mellan Maisies beroende mamma och omkringresande pappa börjar föräldrarna sätta sina egna behov framför deras dotters, för att uppnå deras drömmars mål. Filmen handlar om hur en destruktiv familj kan ses på ur ögonen på den personen som alltid blir kvar i mitten, den personen som nästan alltid blir bortglömd eller försummad: barnet.
10. Shame (2011)
Drama
Regissör: Steve McQueen

Shame är en historia om ett ämne som allt för ofta hamnar i skymundan; sexberoende. Huvudpersonen Brandon lever med ett sexberoende men hans livsstil förändras drastiskt då hans syster kommer på besök.
11. Svinalängorna (2010)

Drama 
Regissör: Pernilla August 

En mörk och stundtals vacker historia där vi får följa Lena, en kvinna vars mamma precis har dött och som nu tvingas konfrontera minnena av sin destruktiva barndom. Hon kämpar med att hantera sorgen och hatet som växt ur en uppväxt av fattigdom, misshandel och alkoholism. En stark och gripande film om att leva med sitt förflutna. 

Biografi/Drama
Regissör: John Kent Harrison

En verklighetsbaserad film om Lois Wilson, en av grundarna till Al-anons gemenskap för anhöriga till personer med alkoholproblem. Fokus ligger bland annat på hennes kamp i den destruktiva relationen med sin alkoholiserade man Bill Wilson, även han en av grundarna till en känd organisation; Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram.


13. Crazy Heart (2009)
Drama/Musik/Romantik
Regissör: Scott Cooper

Ottis Blake är en singer-songwriter som en gång i tiden var en välkänd Country-artist. Han har alkoholproblem, har skilt sig flertalet gånger och har förlorat kontakten med hela sin familj. Då han inleder ett förhållande med journalisten Jean bestämmer han sig för att förändra sin livsstil och bli nykter, men det är lättare sagt än gjort.   


Drama

Regissör: Jan Troell 

Denna mycket vackra och allvarsamma historia utspelar sig i Sverige i början på 1900-talet och kretsar kring den unga arbetarkvinnan Maria. På samma gång som hon har 7 barn att ta hand om är hon även gift med en alkoholiserad man. Hennes liv tar en vändning när hon lär sig att fotografera och se på världen genom nya ögon. 

15. Rachel Getting Married (2008)
Drama
Regissör: Jonathan Demme  

I historien får vi följa Kym, som har suttit på behandlingshem för drogberoende i nio månader men som blir tillfälligt utsläppt för att gå på hennes systers bröllop. Under tiden bor hon i hennes barndomshem, tillsammans med hela hennes familj, någonting som blir komplicerat då alla har någonting att säga om hennes situation. Detta påverkar givetvis systern Rachel, som känner att all uppmärksamhet riktas mot Kym, någonting som inte är allt för ovanligt då ett beroende är inblandat i familjen. Detta är en rörande historia, främst om systerskap, och hur svårt det kan vara nära någon som gör illa sig själv.     

 


16. Half Nelson (2006)
Drama 
Regissör: Ryan Fleck 

Historien kretsar kring Nelson, en lärare som kämpar med beroendeproblem. Vi får också möta personerna omkring honom som påverkas av hans livsstil, bland annat en av hans elever som upptäcker hans beroende. 

17. Candy (2006)
Drama 
Regissör: Neil Almfield 

En rörande och sorglig kärlekshistoria om hur ett drogberoende kan bryta ner en människas liv och förstöra relationer, arbete, familj och ekonomi.  
18. Walk the line (2005)
Drama/Biografi/Musik
Regissör: James Mangold 

I Walk the Line får vi följa superlegenden Johnny Cashs liv som musiker, men även som privatperson, och hur hans drogberoende inte bara påverkade honom, men även hans allra närmaste. Filmen visar verkligen vad en anhörig kan tvingas gå igenom, om och om igen. Hur kärlek, förhoppningar, tro och vilja kan få en person att stanna kvar i ett destruktivt förhållande, där drogerna styr över det mesta.


19. Pay it forward (2000)
Drama
Regissör: Mimi Leder   

En utav de absolut vackraste filmerna jag vet är Pay it forward, om pojken Trevor som kommer på en idé hur man kan göra världen till en bättre plats och hur varje person kan bidra till att det händer. Filmen kretsar även kring Trevors alkoholiserade mamma Arlene, som gör allt för att skapa ett så bra liv som möjligt för sin son, på samma gång som hon kämpar med sin egen problematik. Detta är en både smärtsam och varm historia om kärlek, sorg, familj och gemenskap. 

20. Leaving Las Vegas (1995)
Drama/Romantik
Regissör: Mike Figgins 

I det här romantiska dramat möter vi Ben Sanderson som på grund av sitt alkoholberoende förlorar både sitt arbete, sin familj och sina vänner. Han bestämmer sig för att åka till Las Vegas där han ska dricka sig själv till döds, i stället finner han kärleken. Men relationen blir på grund av Bens beroende problematisk. 

Drama/Romantik
Regissör: Luis Mandoki 

Denna film handlar om beroendeproblem och dess påverkan på familjen. Familjemamman Alice har under en längre tid lyckats dölja sitt alkoholberoende för sin man, men en dag kommer allting upp till ytan och hon tvingas in i behandling. Plötsligt finner hennes man sig själv ensam att ta hand om deras barn, hem och sitt jobb. When a man loves a woman kastar verkligen ljus på anhörigas situation, även efter det att den närstående har återhämtat sig. 

Jag hoppas att ni finner någon av dessa filmer givande och jag önskar er en riktig härlig filmstund!

Ta hand om er! 
/Carina 

Inga kommentarer: