torsdag 6 september 2012

Behöver du prata med någon?

 
Att hitta hjälp och stöd som anhörig till en person med missbruksproblematik kan vara som att försöka hitta i en snårig skog. Men här får du lite tips om du vill prata med någon, professionell eller andra anhöriga:

1)  Anhörigträffar. Genom Beroendelinjen (http://beroendelinjen.forum24.se/) och NärRingen (www.narringen.se) har vi öppna anhöriggrupper i Stockholm. Varje onsdag (med undantag för vissa onsdagar på sommaren) på Andreaskyrkan, T-bana Slussen, kl. 18.30. Ingång på baksidan. Ta gärna kontakt med NärRingen för mer information: info@narringen.se. NärRingen kan även vid behov erbjuda coaching för anhöriga.

2) Flera kommuner och självhjälpsgrupper i landet erbjuder anhöriggrupper och använder "Arbetsmanual för anhöriga till missbrukare" som diskussionsunderlag under anhöriggrupperna. För att se i vilka på vilka orter dessa finns, läs längst ned på denna sida: http://www.codependencyinfo.com/arbetsmanual.html
 
3) Alanon, ACoA är självhjälpsgrupper inom 12-stegsrörelsen. De finns på många orter runt om i hela Sverige. Sök i din kommun för att hitta vad som finns på din ort!

4)  De flesta kommuner och beroendemottagningar på landstinget erbjuder också anhörigstöd. Ring och undersök vad som erbjuds! Socialtjänsten kan även, efter utredning och behov, bevilja behandling "Anhörigvecka" för den anhörige på något av behandlingshemmen i Sverige som arbetar med beroende- och missbruksproblematik

5)  Kommuner i Sverige har fått i uppdrag att utveckla "Anhörigstöd" och det finns ofta en anhörigkonsulent på kommunen. Deras arbete är att ge stöd för anhöriga, exempelvis anhöriga till personer med psykisk sjukdom, demens och även anhöriga till personer med missbruk. Detta är olika utvecklat, ibland mer och ibland mindre i olika kommuner. Kolla upp vad din kommun har att erbjuda!
 
(Om de inte erbjuder anhörigstöd för anhöriga till missbrukare, be dem kolla upp denna länk: http://www.codependencyinfo.com/arbetsmanual.html)

6)  Du kan också ta kontakt med någon terapeut privat. Undersök gärna om de har erfarenhet och kunskap om beroende och medberoendeproblematik. Det brukar underlätta om terapeuten har förståelse för situationen.

7)  Om du mår psykiskt och fysiskt dåligt på grund av missbrukets konsekvenser så kan du också söka hjälp hos din husläkare. Där finns möjlighet att få remiss till psykolog eller stressmottagning eller annan hjälp som du kan ha behov av.

8)  Företagshälsan har inte alltid kunskap om anhörigproblematiken, men de kan anlita annan person som arbetar professionellt med anhöriga (exempelvis mig ;-) ) Då beviljas ett antal samtal som arbetsgivaren bekostar.  
 
 
Hoppas du hittar den hjälp du behöver!  
 
/Carina

1 kommentar:

Piedra sa...

Tidigare ACoA heter numera ACA.