tisdag 17 december 2013

Nödplan för jul och nyår!

Jul och nyår ser de flesta fram emot. Men för många innebär det också en extra oro, som för anhöriga till en person med alkoholproblem. Det som ska skänka ro, frid och sällskapligt umgänge med familjen ersätts i stället av besvikelse och ibland bråk.

Är du en av dem som är rädd att storhelgerna ska bli förstörd på grund av någon annans drickande?

Om så är fallet, gör en nödplan och rädda det som kan räddas.

Frågor och exempel:
* Kan du/ni fira någon annanstans om det visar sig att alkoholkonsumtionen kommer att förstöra familjefriden?
* Kan du/ni förmedla till personen tydligt vad ni önskar inför jul- och nyårsfirande?
* ...och också berätta vad ni gör istället ifall det blir för mycket alkohol? (Obs, ställ inga ultimatum du inte kan hålla).
* Har du någon du kan ringa och prata med om du blir ledsen? Om inte så kan man exempelvis ringa till Jourhavande präst, Nationella hjälplinjen eller skriva på Beroendelinjens diskussionsforum.
* Om personen som druckit blir aggressiv, låt personen vara ifred. Undvik argumentationer. Åk från platsen om möjligt. Du kan också ringa Kvinnofridslinjen och polisen.
* Hur kan du/ni agera för att minska er påverkan av personen som dricker?
* Kan du/ni som inte druckit för mycket göra någon annan aktivitet för en stund som gör att ni ändå får uppleva lite harmoni och skoj?
* Om du inte står ut med situationen, vad kan du göra då? Ta en promenad? Umgås med någon annan? Annat?

Om du känner igen dig i denna situation och har andra tips som kan vara till hjälp för en nödplan, skriv i kommentarerna är ni snälla! Det kan hjälpa andra i liknande situation!

Varma hälsningar!
/Carina

Inga kommentarer: