tisdag 6 januari 2015

Konsekvenser av långvarig stress

Du tror kanske att du ibland håller på att tappa förståndet. Du tänker märkliga saker, du gör saker som är konstiga och förvirrade. Ibland kanske du inte kan koncentrera dig på enkla uppgifter. Känner du igen dig i detta?

Det är inte så konstigt om du är anhörig till en drog- eller alkoholmissbrukare. Som anhörig lever man ofta med konstant stress och rädsla. Stresskänslan är signaler i kroppen som utlöses vid fara och är fullständigt naturliga. Vid tillfällig stress, så som vid akut och plötslig fara, så fyller de till och med en skyddande funktion.

Men, en anhöriga till missbrukare lever inte med tillfällig stress, utan med en känsla av fara i flera år i sträck, och det är då stressen kan bli farlig. Om vi upplever denna rädsla som gör att vi är på helspänn hela tiden så gör det att hjärnan och kroppen aldrig återhämtar sig.

Denna konstanta stress leder till att vi kan bli förvirrade, glömska, okoncentrerade och ologiska. Vi kan även få kognitiva begränsningar, vilket gör att vi får svårt att uppfatta och tolka all information runt omkring oss.Om du känner igen det här så håller du inte på att bli tokig! Men du behöver förmodligen hjälp för att kunna påverka din kropp och gärna att lugna ned dig. 

Ta hjälp! Du är inte ensam. Prata med någon som du litar på. Kontakta anhöriggrupper. För många anhöriga har yoga eller mindfulness varit till hjälp. Du behöver hitta din väg!

Mycket stryka!

Inga kommentarer: