måndag 15 augusti 2016

Har du tröttnat på att älta?

När livet inte riktigt blev som man tänkt sig, när den man håller kär är fast i ett missbruk och beroende, och när man är orolig dag som natt, så kan man fastna i det som kallas ältande. Man ältar samma tankar och frågor om och om igen utan att komma framåt. Tankarna snurrar runt i huvudet hela dagarna tills man somnar och när man vaknar sätter samma tankar igång igen.

Det kan leda till att man till sist blir oändligt less på sina egna tankar. Här får du en övning för dig som vill sluta älta och få plats för andra, nya tankar. Övning – älta på tid!

Om du känner att du fastnat i ältande och tröttnat på dina tankar, då kan denna utmaning vara till hjälp.

Då gör du så här:
* Bestäm en tid varje dag då du får älta till 100 procent. Exempelvis: “Idag kl. 15 får jag älta hur mycket jag vill i 20 minuter.” 

* Om du då börjar älta innan kl. 15 får du säga till dig själv: ”Okej, de där tankarna får jag ta klockan 15.” och sedan koncentrera dig på något annat.

* När klockan sedan är 15, då sätter du dig ned och tänker, skriver, gråter och ältar allt vad du kan under en bestämd tid. Maxa ältandet!

* När den tiden är slut, fokuserar du på andra saker igen samt bestämmer en ny tid för att älta dagen därpå.


På så sätt tar inte ältandet över hela dagar och du kan ta tillbaka fokus och göra något annat. Efter en tid kommer du förmodligen sätta dig för att älta, och komma fram till att det är rätt tråkigt och att du hellre vill göra något annat av tiden. Då har du kommit förbi ältandet.

Dela inlägget om du tror att den kan vara till hjälp för någon annan!

Inga kommentarer: