måndag 20 november 2017

Kändisar i behandling


De flesta människor skäms över att erkänna att de har kämpat med beroende. De tycker inte om att prata om de demoner de mötte eller om återhämtningsprocessen. Men om människor inte pratar om hur de har övervunnit beroende, kommer de inte kunna hjälpa andra med att göra samma sak.

Berömda skådespelare och musiker kan lida av ett beroende precis som alla andra. Lyckligtvis är vissa som återhämtat sig inte rädda för att dela med sig av sina historier. Här är några av dem.


Robert Downey Jr

På grund av sitt drickande, drogberoende och de många gånger han hamnade i fängelse, ansågs Downey Jr. en gång i tiden vara omöjlig att anställa. Han provade på marijuana för första gången när han var sex år, vilket ledde till en kamp mot beroende som varade i tiotals år. Men, idag är han ”Iron Man” – både bokstavligen och figurativt. Han har övervunnit sitt beroende och är en av de mest omtyckta skådespelarna i Hollywood. Skådespelaren berättar för Vanity Fair att ett behandlingshem inte bara är en plats dit du går: "Det första du själv måste göra är att ta dig ut ur den där grottan," förklarar han. "Och många människor tar sig ut, men förändras ändå inte. Så det som är av betydelse är att ta sig ut och att erkänna betydelsen av den där aggressiva förnekelsen som man kan ha gentemot sitt eget öde”.Drew Barrymore
 
Skådespelerskan och regissören Drew Barrymore introducerades också för alkohol, marijuana och kokain i ung ålder. Hennes mamma försökte ingripa flera gånger när hon blev äldre, men Drew fortsatte förneka att hon hade ett problem. Vid ett tillfälle ledde Drews beroende till att hon försökte ta självmord. Sedan tjugoårsåldern är Barrymore drogfri. I intervjuer har hon flera gånger berättat att nyckeln till hennes återhämtning har varit att behålla nära och positiva vänskapsrelationer.Lindsay Lohan

Många faktorer bidrog till att Lindsay blev beroende av droger och alkohol. Hon blev ständigt idoliserad och pådriven av familjen vilket ledde till att hon gick miste om många av barndomens viktiga aspekter. Att tillägga var hennes föräldrar skilda, och hennes pappa har berättat att han är alkoholberoende och att han har tillbringat tid i fängelse för olika brott. Även om det absolut inte är en garanti, så är det bevisat att risken att utveckla ett beroende är större hos barn till föräldrar med beroende. Lindsay har flera gånger talat öppet om att hennes familjeliv var ganska kaotiskt. Hon har berättat att kaoset i familjen på ett sätt återskapades då hon själv drack alkohol när hon blev äldre, att hon var beroende av kaoset i sig själv. Lindsay har varit på behandlingshem sex gånger, suttit i fängelse och varit med om sju bilolyckor på grund av sitt beroende. Nu säger hon att hon är färdig med det.Är du orolig för din alkoholkonsumtion eller användande av andra substanser? Det finns många olika varianter av hjälp. Anonymt kan du exempelvis ringa Alkohollinjen eller skriva på internetforumet Alkoholhjälpen.se. För professionell hjälp och även medicinsk hjälp, ta kontakt med närmaste Beroendemottagning inom landstinget. 

Socialtjänsten kan också hjälpa till med öppenvård eller om man vill åka till behandlingshem.
Sedan finns självhjälpsgrupper, exempelvis Alanon, Naranon eller Smart Recovery. Där kan man få stöd av andra som genomför samma resa som en själv.


Varma hälsningar /
Carina 


Inga kommentarer: