söndag 25 juli 2010

Stresshantering

Många av de problem som anhöriga upplever fysiskt och psykiskt är till följd av långvarig stress. Anhöriga lever ofta under konstant stress och rädsla, ibland under många år. Det får naturligtvis konsekvenser. Både gällande hälsan och måendet.

Därför kommer lite tips gällande stresshantering här:
* Utöva Mindfullness! Metoden bygger på meditiationstekniker och psykologiska kunskaper inom Kognitiv Beteende Terapi. Forskning har visat goda resultat för personer med depression och stress.

* Fysisk aktivitet! Även fysisk aktivitet har visat goda resultat för personer som upplever stress och är deprimerade. Lite fysisk aktivitet är mycket bättre än ingenting! 15 minuter varje dag är en bra bit på vägen!

* Gå ut i naturen! Naturen har en lugnande inverkan. Lukt och synintryck från träd, blommor, vatten...

* Sov! Var noga med sömnen! Man behöver återhämtning och en lugn sömn. Stäng av mobilen på natten och ha samma rutiner varje kväll. Då blir det lättare att somna. Om du har väldigt orolig sömn, svårt att sova eller vaknar i vargtimmen kl. 03.00, då kan det vara läge att ta upp problemet med läkare.

* Skratta! Unna dig humor och glädje i vardagen. Se en komedi, gå på rolig teater eller stand up-comedy eller umgås med en vän som du kan skratta tillsammans med.

* Säg nej! Inse dina begränsningar och att du behöver tid att ta hand om dig själv. Prioritera dig själv!

Du är nr 1! Ta hand om dig!

Inga kommentarer: