Att vara läkemedelsberoende innebär att kroppen har vant sig vid ett läkemedel. När kroppen sedan inte får läkemedlet reagerar den på olika obehagliga sätt, det kallas för abstinens.
Fler än 250 000 svenskar är beroende av sömnmedel, lugnande medel eller smärtstillande mediciner. Läkemedelsberoende kostar samhället över 50 miljarder kronor i kostnader för vård, sjukersättning, förtidspensioneringar samt uteblivet arbete. Kunskapen om problemet är liten och resurserna för att hjälpa läkemedelsberoende är små. Det gör att läkemedelsberoende patienter ofta blir kvar länge i sitt beroende.
Hur vet man att man är beroende?
Man bör se upp om man ägnar mycket tid åt att tänka på medicinen och på hur man ska få ut nya recept. Dessutom bör man ställa sig frågan varför man fortsätter ta tabletterna. Ofta är det också så att orsaken till att man en gång började äta piller för länge sedan upphört.
Man fortsätter ta medicinen antingen för att man får en kick alternativt blir lugnare av det. Lika ofta tar man den för att slippa märkliga och obehagliga symptom. I det senare fallet är beroendet glasklart. Måste man öka dosen för att uppnå samma effekt har man utvecklat tolerans vilket i sig är en tydlig varningssignal.
Om man vill sluta äta beroendeskapande mediciner måste man trappa ner dem långsamt. På så sätt blir abstinensen mindre.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer?
Ta kontakt med Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberonde. www.rfhl.se. De kan ge dig kunskap, information och stöd!
Källa: Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberonde www.rfhl.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar