lördag 21 september 2013

En bok om dig...

Om det skulle skrivas en bok om ditt liv, vad skulle du vilja att den handlade om?

I ditt liv, lever du det livet nu, eller lever du någon annans liv?
Eller innehåller ditt liv sådant du inte skulle vilja fortsätta ha med i boken?
Behöver du ändra riktning?
Vad behöver du göra för att få leva det liv du vill att boken om dig skulle handla om?

Svåra, men intressanta frågor...

Önskar er en fin dag!
/Carina

2 kommentarer:

Anonym sa...

Carina, jag har en fråga jag har försökt få svar på i flera månader, kanske ett år men ingen verkar kunna svara på den. Jag hoppas nu att du kan. Min man är enligt mig alkoholist men enligt honom överdriver jag. Hur som helst dricker han mycket, smygdricker, gömmer flaskor, är arg när han har druckit, blir personlighetsförändrad efter endast ett glas vin, ibland efter ett halvt. I veckorna tror jag inte att han dricker men det kan jag ju inte veta säkert. Han sköter sitt jobb där han är chef och jag tror inte att han har en enda sjukdag under tio år. Hans drickande på helgerna med agressivitet mot mig och barnen har pågått i 15 år.
Min fråga är:
När jag inte tror att han har druckit i veckorna kan han uppvisa beteende som ger mig misstanke om att han har druckit. Han säger att han inte har det och vad jag kan se på flaskorna hemma har han inte gjort det. Kan det vara så att han har ett starkt behov av alkohol och i veckorna får abstinens som gör att han får detta aggressiva beteendet även utan att dricka. Detta har accelererat det senaste året och just nu är det olidligt. Det går inte en enda dag utan att han uppvisar detta beteendet.
Han är lättantändlig, sur, skäller på mig och barnen för minsta lilla, hotar med skilsmässa, säger att jag inte tar ansvar för barnen för att jag inte är lika sträng som han är, sitter endast i soffan och tittar på tv eller jobbar framför datorn medan jag fixar med allt som måste fixas i en familj med tre barn, han är jättetrött, har börjat röka den senaste månaden, går upp och lägger sig och sover men kommer ner efter en timme... och sedan svänger det. Det kan vara efter ett par timmar eller en dag och då är han jättefin, snäll, omtänksam, ödmjuk, vill att allt ska vara bra. Och såhär fortsätter det. Dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad och nu också år efter år... Vad beror detta på? Såhär var han inte förut. Han har alltid varit lättirriterad men inte såhär. Detta är hemskt. Det sliter så oerhört mycket på mig. Känns som att jag lever med en schizofren person.
Hoppas på svar från dig.
Sara

Carina Bång sa...

Hej Sara!
Precis som du skriver så kan personen vara lättirriterad m.m. just pga av abstinensen eller sug efter alkohol. När en person är nykter betyder inte det nödvändigtvis att de negativa beteenden som finns som är kopplade till alkoholen försvinner. Eller så dricker han i smyg, som du också misstänker. Att han förnekar att han är alkoholist är mycket vanligt för skulle han erkänna det behöver han ta ansvar för det och kanske sluta dricka och det vill han inte.
Ibland kan jag också tycka att vi hänger upp oss på ordet "alkoholist" för mycket. Att en person har alkoholproblem man kan göra tillräckligt mycket skada för personen själv och de som lever nära. Om vi vänder fokus till dig och barnen i stället - hur påverkar det här dig och ditt liv? Hur påverkar det barnen att han är aggressiv mot dem? Hur mycket pratar du och barnen om detta? Har barnen någon annan vuxen att prata med, exempelvis kurator? Det är viktigt att barn för uttrycka sina känslor, tankar och behov när de växer upp med alkohol- och drogproblematik i familjen. Läs gärna mer här på bloggen gällande barn som växer upp med missbrukande föräldrar och om missbrukspersonligheten. Dina barn kan också få stöd på tex Maskrosbarn: http://www.maskrosbarn.org/ eller Alateen http://www.alateen.se/ där de kan möta andra ungdomar som är uppväxta med alkohol- och drogproblem i familjen.
Ta hand om er! Återkom gärna om du har fler frågor och funderingar!
/Carina