tisdag 22 mars 2016

Hur kan jag hjälpa någon att inse problemet?

Känner du att du gör allt för att hjälpa din närstående ut ur hennes/hans missbruk? Att du pratar med denne konstant om detta, utan att det händer någonting?

Förmodligen så har du testat alla olika strategier, men här kommer några tips på vad som fungerar bättre och sämre. Håll dig till det som fungerar bättre. Resten tar bara onödig energi.

Detta fungerar INTE:
 1. Ge ”lektioner”.
 2. Hota (”om du inte...”).
 3. Gräla/skrika.
 4. Anklaga (”du gör alltid så här”, ”det är ditt fel att...”).
 5. Ställa ultimatum, och därefter ge personen en andra chans, trots att denne bröt löftet.
 6. Försöka föra en konversation då personen är under påverkan. 

 Ett förslag på vad du kan göra i stället är att använda positiv kommunikation och ”jag-uttalanden”, exempelvis: ”jag/vi bryr oss om dig”, eller ”vi vill att du ska få hjälp, för din skull”. I stället för ”du blir alltid packad på julafton”, så kan du säga ”jag skulle bli så glad om vi firade en vit jul”.

Observera:
 1. Det finns risk för att personen kommer att förneka/förvränga/undvika eller rationalisera sitt problem, ofta in i det sista. Om de medger problemet, så innebär det att de måste ta tag i det.
 2. Sätt gränser! Dessa gränser ska bland annat handla om vad du accepterar då det kommer till ert/ditt hem, din ekonomi och dina relationer. Håll fast vid dessa gränser!
 3. Avlägsna dig och gör någonting bättre av din tid ifall den andre är påverkad. 
   
  Och, om du har prövat allting, och du fortfarande känner att ingenting händer, eller att saker blir värre, sök professionell hjälp! 
   
  Den 16-17 april 2016 så är ni varmt välkomna till min CRAFT-kurs som hålls i Stockholm. CRAFT är ett vetenskapligt baserat program och riktar sig till dig som lever nära en person med alkohol- eller drogmissbruk. Anmälan och mer information kan du hitta här: https://dinkurs.se/33405

TA HAND OM ER!
/Carina

Inga kommentarer: