lördag 17 september 2016

4 varningssignaler för psykisk misshandel

.

Ibland, om man befinner sig i en komplicerad eller destruktiv relation där alkohol- eller drogberoende är inblandat, så kan det vara svårt att se varningssignaler för psykisk misshandel. Kanske kämpar du för att er relation och ert liv tillsammans ska fungera samtidigt som du försöker ta hand om dig själv och andra i familjen. Att vara mitt uppe i detta kan göra det svårt att stanna upp och reflektera över hur man egentligen mår och om hur man själv blir behandlad.


4 VARNINGSSIGNALER FÖR PSYKISK MISSHANDEL
 

1. DIN PARTNER UPPVISAR ETT VÅLDSAMT ELLER HOTFULLT BETEENDE
  
Det kan vara så att din partner hotar att skada dig/någon du bryr dig om, har ett mycket dålig och ofta oförutsägbart temperament som skrämmer dig, förstör saker, tvingar dig att göra saker som du inte vill göra, hotar att göra drastiska saker om du lämnar henne/honom 

2. DIN PARTNER FÖRSÖKER KONTROLLERA DIG
 
Personen kanske agerar
mycket svartsjuk, själviskt, ägande eller ständigt försöker få tag på dig/veta var du är, vad du gör eller var du har varit. Det kan också vara så att personen försöker begränsa åtkomsten till olika saker eller områden i ditt liv, allt från pengar, bil, telefon, gå ut, träffa vänner/familj, utföra olika aktiviteter osv. 

3. DIN PARTNER FÖRSÖKER FÖRÖDMJUKA ELLER KRÄNKA DIG

Detta kan ske både framför andra eller när du är ensam med personen. Personen kan säga saker som han/hon vet kommer att skada dig, kritisera dig, ignorera dig medan du pratar, klandra dig för olika saker då det kommer till hans/hennes eget beteende eller objektifiera eller visa respektlöshet gentemot exempelvis din person, ditt kön eller dina åsikter.

4. DU UPPLEVER OFTA TANKAR SOM SKRÄMMER DIG

Ett tydligt tecken är att du direkt fruktar din partner och vad han/hon kan komma att göra mot dig eller dig och din familj. Det kan också vara så att du bär runt på en konstant övergripande rädsla utan att kunna sätta fingret på vad det faktiskt är som du fruktar. Man lever sitt liv genom att ständigt "tassa på tå" omkring personen. Ett annat tecken är att du undviker att prata om vissa saker för att inte göra din partner arg eller upprörd. 

Det handlar också om din syn på dig själv, exempelvis att du känner det som att du inte kan göra något rätt, att det är du, och inte din partner, som är den som gör fel eller att du känner att du förtjänar att bli behandlad illa.


PSYKISK MISSHANDEL OCH BEROENDE

Det är aldrig en ursäkt att din partner är under påverkan av alkohol eller droger vid de tillfällen då han/hon gör dig fysiskt eller psykiskt illa! Det är vanligt att människor blir aggressiva och oberäkneliga då de är påverkade, men även om personen agerar "normalt", är trevlig eller kärleksfull då denne är nykter, så ger det inte honom/henne rätten att skada dig under andra omständigheter. Kanske försöker personen ursäkta sitt beteendet genom att skylla på drogerna eller alkoholen. Kanske ber personen om förlåtelse, men fortsätter sedan att upprepa hans/hennes beteende om och om igen. Detta är inget du ska acceptera!


VAD KAN JAG GÖRA OM JAG BEFINNER MIG I EN RELATION MED PSYKISK MISSHANDEL?

Försök söka hjälp! Om du tycker att det är svårt, försöka prata med någon som du litar på. Ett annat steg är att söka professionell hjälp. Du kan kontakta en läkare, terapeut, kurator, beroendekliniker eller organisationer som erbjuder hjälp till anhöriga till personer som lider av beroende. Om du går med i en anhöriggrupp så kan du hitta personer som befinner sig i liknande situationer. 


OBS! Om du fruktar att du eller du och din familj befinner sig i fara, sök omedelbar hjälp! Kontakta polisen och försök ta dig bort från personen så fort som möjligt. Att söka hjälp kan för många vara väldigt svårt, framför allt för att den närstående kanske hotar med att ta till våld ifall den blir lämnad. Om du har svårt att kontakta polisen, försök att komma i kontakt med någon du känner, som du litar på och som kan hjälpa dig. 


Kom ihåg, du är inte ensam!

Ta hand om er!

/Carina 
 

Inga kommentarer: