söndag 4 september 2016

Tänk om min närstående har börjat att utveckla ett beroende?


.

Många av oss har en gång befunnit oss eller befinner oss i en situation av osäkerhet. En situation då vi inte riktigt har kunnat vara säkra på om våran närstående faktiskt är beroende, eller om vi bara får för oss, om vi överreagerar eller är paranoida? Men vi vill veta. Situationen kan vara outhärdlig, särskilt om vi känner på oss att personen ljuger eller döljer någonting. Vi bär ständigt runt på frågor som "tänk om...", "varför gör han/hon så här...", "hur vet jag om ...". 

Ljuger min närstående?
Det här är en svår fråga att besvara. I slutändan kommer du troligtvis att få reda på sanningen, men det kan vara frustrerande att inte veta. Det är inte ovanligt för en person som lider av ett beroende att ljuga om olika saker, det kan vara allt från att dricka/ta droger, var hans/hennes pengar kommer ifrån, arbete, skola, dagliga aktiviteter, eller till och med sådant som kan tyckas obetydligt, så som att gå till affären. En lögn leder vanligtvis till en annan. Många människor med ett beroendeproblematik försöker göra allt som står i deras makt för att "skydda" alkoholen eller drogen. Personen berättar vad han/hon tror att du vill höra, för att slippa fler frågor eller konflikter. Många personer förminskar eller förskönar problem när de blir konfronterade och ifrågasatta. Det är större möjlighet att få reda på sanningen i förtroendefulla samtal utan fördömande och anklagande.

Ha tillit till att du kommer få reda på sanningen - förr eller senare.

Min närstående tar ibland ”pauser” från sitt alkohol- eller droganvändande – kan hon/han fortfarande kallas ”beroende”?
Att ta en "paus" under några dagar eller ett par veckor kan ha att göra med av att överkonsumtion av alkoholen/drogen har resulterat i negativa konsekvenser - till exempel gällande hälsan, ekonomin, arbetet, problem inom familjen eller andra relationsproblem. Eller för att de vill bevisa för sig själva och andra att de inte har problem. Det är vanligt att personer med alkohol- eller narkotikaberoende tar pauser. Det betyder inte att personen har blivit frisk från sin sjukdom. Att ta en sådan här slags ”paus” är endast en tillfällig lösning på ett tillfälligt problem.

Jag är orolig att min närstående har passerat gränsen till beroende?  
Här är några exempel på tecken du kan leta efter:
- Personen kan inte längre styra över sitt intag (till exempel att inte kunna sluta dricka efter denne väl har börjat)

- Abstinenssymtom
- Personen blir arg eller irriterad när någon annan tar upp hennes/hans alkohol-eller drogintag
- Personen försvarar drickandet/drogintaget
- Personen ljuger om hur mycket droger/alkohol han/hon har konsumerat eller ljuger om andra saker
- Problem när det gäller att skol- eller arbetsprestationer
- En övergripande förändring i beteende och attityd
- Ekonomiska eller juridiska problem
- Förlorat intresse i aktiviteter som en gång var viktiga för personen
- Personen slutar att umgås med folk eller byter sitt sociala nätverk

 
Vad kan jag göra?
Om du är orolig för att din närstående har eller börjar bli beroende av alkohol eller droger, börja med att prata med personen och förklara hur du känner, utan att låta dömande eller arg. Ju tidigare personen får hjälp och gör förändring, desto lättare är det för personen att hantera sitt problem!

Om du inte kan nå fram till den person eller om situationen inte förändras/blir värre, kontakta någon som specialiserat sig på alkohol- och narkotikaproblematik, inom landstinget eller kommunen. Du kan ringa anonymt om du vill. Det är aldrig för sent att söka hjälp!

Ta hand om er!

/Carina




Inga kommentarer: