onsdag 25 januari 2017

Ta av dig "offerkoftan" - rädda dig själv!

Känner du att du är ett offer för omständigheterna och att andra personers livsval alltid påverkar dig och ditt liv? Kanske har du hört ordet ”offerkofta” någon gång?  

Många gånger kopplas ordet ihop med martyrskap eller självömkan. Hur man än väljer att se på det så är det viktigt att notera att det sällan är ett aktivt val att en person tar på sig en roll som ”offer”. Det kan i stället ses som ett resultat av att leva i en värld där man upplever att ens egna behov ständigt åsidosätts. Som exempel kan många anhöriga viga all sin tid till sin närstående med beroendeproblematik, vilket kan leda till att man försummar sina egna behov och viktiga områden i livet. Man blir som ett slags offer för en annan persons levnadssätt.

Då de anhöriga åsidosätter sina egna behov och tar ett överansvar för en annans persons beteende kan det sluta med att de inte längre ser möjligheterna att påverka sitt eget liv och välmående. En helt vanlig vardag kan kännas överväldigande, utmattande och oerhört tung. Många gånger är man upptagen av tankar på vad personen med beroendeproblematik behöver och frågor som ”Hur mår hen nu?”, ”Vad behöver hen för att må bättre?”, ”Vilken hjälp behöver hen?”. o.s.v. Men sällan frågar den anhörige sig: ”Hur mår jag just nu?”, Vad behöver jag för att må bättre?”, ”Vilken hjälp behöver jag?”.

Att ta på sig offerkoftan innebär att man reagerar på andra personers beteenden, i stället för agera utifrån ens egna beslut och värderingar. Man blir beroende av omständigheterna runt omkring sig, omständigheter vilka en annan person har skapat. Naturligtvis är man inte oberörd när någon man bryr sig om väljer att göra farliga och destruktiva val. Men om våra tankar och känslor cirkulerar kring det dygnet runt så kommer det kännas omöjligt att förändra vår egen situation.

Hur gör man för att slänga av sig offerkoftan och hjälpa sig själv?  


Först och främst – be om hjälp! Vem säger att det bara är personen som lider av ett beroende som behöver söka hjälp i en svår situation? Många kopplar tyvärr ihop att söka hjälp med att vara offer. Det kunde inte vara längre ifrån sanningen. Att söka hjälp visar på att du inte längre accepterar att leva efter andras beslut och att du inte längre accepterar offerkoftan. Det innebär att du bestämmer dig för att öppna dörrarna till nya möjligheter.

Prioritera tid för dig själv. Ibland måste man ta ett steg tillbaka och ta distans från situationen för att kunna bli hjälpt. Att inse och acceptera att andras val ligger utanför vår kontroll. Bara för att man tar distans betyder inte att man är ”självisk”. Det är inte lika med att ge upp, det är en form av att hjälpa. Det handlar inte om att man försummar eller glömmer, det handlar om att man lär sig att fokusera på det man faktiskt kan påverka.  

När man som anhörig hjälper sig själv, hjälper man indirekt personen med beroendeproblematik. Det är inte en motsägelse utan snarare ett måste för att skapa hälsosamma relationer.  

Här kommer några hjälpande frågor för idag. Svara gärna på dem varje dag och agera utifrån dem dagligen så kommer saker och ting med all sannolikhet att börja förändras. Kom ihåg, att bara tänka svaren, men agera precis som förr, kommer inte leda någonstans.

  • Vilket behov har jag som jag behöver ta hand om idag?
  • Vad gällande min hälsa väljer jag att ta ansvar för idag?
  • Vad behöver jag säga nej/ja till idag?
  • Vad kan jag göra för ageranden idag som kan växa och bli positivt för mig i morgon?


Ta hand om dig!

Inga kommentarer: