lördag 26 mars 2011

Mindfulness är också en väg till välbefinnande

Jag har tagit hjälp av en anhörig som funnit stor hjälp till ett bättre välbefinnande med hjälp av mindfulness. Här ger hon lite tips om detta!

Mindfulness syftar till att vara här och nu, att njuta av det man har för ögonblicket.

Hur många är vi inte som går omkring och grämer oss för det som hände igår eller oroar oss för morgondagen men glömmer bort att njuta av nuet.

Det förgångna kan vi inte göra något åt, bara acceptera, framtiden vet vi inget om men just idag, just nu har vi möjlighet att börja skapa det liv vi vill leva! Allra mest fantastiskt är att vi alltid kan starta om, nuet är alltid med oss! :0)

Mindfulness fokuserar också mycket på andningen och jag ska dela med mig av mina två favoritövningar som är lätta att starta med. Viktigt är att ge det tid, gör ni dessa övningar flera gånger varje dag i två månader så vågar jag lova att det hänt något med er!

1; Ta ett djupt andetag, håll andan några sekunder och andas ut. Vid nästa andetag så tänker du att du andas ut all gammal oro, ångest, obehag eller vad det nu är du vill bli av med. Vid inandningen andas du in styrka, lycka, välmående..... Ta så många andetag att du känner att du blir mentalt lättare och att det kommer en lugn känsla. Kanske känner du inget första gången du gör detta men fortsätt ändå att göra denna övning, när du lagar mat, står i kön i affären, sitter i bilkö, behöver en liten paus från jobbet, innan du ska lägga dig....

2; Denna övning syftar till att du ska släppa sådant du ändå inte kan påverka. När du känner tankar komma som du inte kan göra något av, kan du träna på att tänka bort dem och tänka dig till nuet. Vad gör jag nu,("jo, jag lägger pussel med mitt barn, tänk så stor han/hon har blivit...och klok...och....") hur ser det ut här, och hur doftar det här, hur låter det? Om det är svårt att hitta nuet kan du använda dig av att tänka dig en plats du finner ro på, det kan vara en favorit plats t.ex. havet, skogen eller en fantasiplats.

Dessa båda övningar är lätta och kommer att minska din känsla av stress, du kommer att bli starkare och starkare, få kontroll över dina tankar och känslor och du kommer att kunna fatta beslut på ett helt annat sätt genom att ha fokus på dig själv, vilket vi anhöriga lätt glömmer bort!

Det finns mycket bra CD skivor med mental träning, mindfulness och avslappning, köp något som känns bra och lyssna på detta varje kväll innan du ska somna, du kommer att somna lättare, sova bättre och vakna piggare och även detta kommer på sikt att minska din stress.

Lycka till och återkom gärna med tankar, reflektioner och egna erfarenheter!

Inga kommentarer: