fredag 1 november 2013

Komponenter i medberoende

Medberoendebeteenden utvecklas på olika sätt och av olika orsaker. Men ofta kan kärnan vara en låg självkänsla. Orsaken till denna kan vara många, kanske att man är uppväxt i en dysfunktionell familj, eller att man är i en relation där man successivt fått en sämre känsla för sitt egen värde.

Den låga självkänslan leder till att individen inte tar hänsyn till sina egna känslor och behov. I förlängningen kan detta göra att man inte ens vet längre vad man känner längre eller vad man har för behov. De är otydliga för en själv och det gör att man inte heller kan kommunicera dem till andra. Det blir en bristande kommunikation med personer man lever nära, och man faller in i att säga ja när man menar nej och mår dåligt av detta sedan.

Detta i sin tur leder ofta till skam, dåligt samvete, skuldkänslor och gör att man hänger upp sitt välmående på en annan eller andra personer. Man blir beroende av en annan persons gillande/uppskattning/bekräftelse. Utan denna bekräftelse från en annan person kan det kännas som att man går sönder.

När detta händer kan man gå ännu längre, flytta ännu fler gränser, för att få bekräftelsen från den andre, och därmed en tillfällig känsla av självvärde.

För att försöka hålla smärtan borta eller i jakt på känslan av självvärde kan beteenden som kontrollerande och överdrivet omhändertagande utvecklas i tron att vi har makt att styra det som ska ge oss känslan av självvärde genom att kontrollera det som finns utanför oss. Snarare än att börja arbeta inifrån.

Känner ni igen detta? Vad är era erfarenheter? Skriv gärna i kommentarerna! :-)

/Carina
Kan denna blogg vara till hjälp för någon annan? Sprid den gärna!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej medberoende är komplicerade saker, ofta är man medberoende till varandra, men alltid en som lider mer än den andra, man ska skydda sin familj till 100% alla myndigheter som man tror kan hjälpa använder alltid det man säger emot sig. Alltid! Så det är bara att gilla läget om man väljer ett liv som medberoende och lära sig vara tyst som muren,annars kan man skiljas gå skilda vägar och genom ett helt liv förstöra barnen i det psykiska, alla barn vill ha sin familj ihop även man får vara medberoende!

Piedra sa...

Känner SÅ väl igen detta!!!

Anonym sa...

Jag kan relatera trots att det gått åtta år. Ser mönster i mitt liv som kommer från en dubbelmissbrukare. Ser mönster som jag skapat och som kom längs vägen.

Tack för en fin sida.