lördag 15 mars 2014

Glömmer du saker hela tiden?

Att leva som anhörig till en person med missbruksproblematik innebär för många en hög grad av negativ stress.
Kortvarig stress kan vara positiv och ge oss extra energi och fokus för att klara av något krävande. Men långvarig stress, utan återhämtning, kommer att få konsekvenser. Och att leva nära någon annans missbruk leder till stress och oro och det är ofta svårt att hitta möjligheten till återhämtning. Och även om man har möjligheten så kan det vara svårt att själv återhämta sig, då tankarna och känslorna ofta fortsätter att stressa och oroa trots att det kanske för tillfället är en lugnare stund.

Ett vanligt symtom på stress är glömska, minnesluckor och sämre närminne. Känner du igen det?

Blir du förvånad över att du glömmer så ofta eller reagerar andra på att du är glömsk?

Stress kan också ta sig i uttryck på andra sett, minskad koncentrationsförmåga, sämre sömn, trötthet och det kan utveckla sig till depression, sämre immunförsvar, ökad risk för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Befinner du dig i riskzonen? Då är det nog inte bara personen med missbruksproblem som behöver hjälp. Kanske du också behöver hjälp. Att utsättas för långvarig stress är farligt.

Ta hand om dig själv!
/Carina

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gick i väggen för över ett år sen pga detta. Är sakta sakta på väg tillbaka. Men min man är allt djupare i sitt beroende och jag tycks inte få honom till vård :-(