fredag 1 augusti 2014

CRAFT reflektioner

Hej på er!
Har många intressanta saker att skriva om från CRAFT (Community Reinforcement and Family Training) kursen i Houston, USA.
Men jag börjar så här (skjut inte budbäraren):
* Det finns ingen forskning som stärker hypotesen att det leder till förändring att stänga dörren för personen med missbruk (men man kan dock behöva göra det av andra orsaker, exempelvis skydda sig själv, andra barn, inte vilja ha droger i hemmet osv.)
* Men, det är viktigt att personen med missbruk får uppleva de naturliga konsekvenserna av sitt missbruk för att få insikt om problemet. Naturliga konsekvenser kan exempelvis vara att om person har drogskulder, låt hen betala dem själv. Om hen har druckit för mycket och somnat i hallen, låt hen sova och vakna i hallen. Om hen är för bakfull för att gå till jobbet, låt hen själv ta konsekvenserna som sker på jobbet, ljug inte till personens förmån.
* Det finns inte heller någon forskning på att en person behöver "nå sin botten". Det finns många punkter på vägen som kan vara "vändpunkter" och bara personen själv kan veta när de hittat sin "vändpunkt".
Ph.D. Robert Meyers & Carina Bång
Houston, USA 2014
* Det finns heller ingen forskning eller liknande som bekräftar begreppet "medberoende" även om det är förståeligt att man kanske behöver ett begrepp som kortfattat förklarar vilken situation man upplever.
Nu ska jag gå igenom massa material från kursen, återkommer om CRAFT!

Inga kommentarer: