lördag 26 juli 2014

Om att ta beslut!

Har du svårt att ta beslut? Ibland tvekar så mycket att du inte törs ta ett beslut och ibland kanske andra tar beslutet åt dig?

Här kommer några "riktlinjer" du kan fundera på inför att ta beslut:

Jag
Hur påverkas du av ditt beslut?  Om du väljer alternativ 1 eller 2, vad blir konsekvenserna för dig?
Din första prioritering behöver vara att fundera på vilka konsekvenserna blir för dig, kortsiktigt och långsiktigt. Tyvärr kan man inte förvänta sig att någon annan kommer ta ansvar för att ett beslut blir det bästa för dig. Så börja med att fråga: 'Hur kommer detta beslut att påverka mig?'
Detta innebär inte att alla dina beslut ska styras helt av ditt eget intresse, men vet du inte hur dina egna intressen ser ut och hur dina beslut kommer påverka dem så kommer ditt val att bli inskränkt.

Du
Tänk på hur dina beslut påverkar viktiga människor i ditt liv, kortsiktigt och långsiktigt. För var och en av de personer som kan beröras frågar du dig själv: 'Hur kommer detta beslut att påverka denne?' Du är inte skyldig att ta ansvar för andra människor i ditt liv - men du kan välja att göra det.

"De andra"
Du är inte heller skyldig att ta ansvar för den stora massan där ute, men om ditt beslut är positivt för andra - ju bättre. Det är dock viktigt att hitta balansen för dig själv, mellan osjälviskhet och själviskhet. Det ena kan få dig att känna dig nobel men å andra sidan kan du känna dig som en bortglömd martyr.

Universum
Det kan vara klokt att också tänka på vad som är 'rätt'. I många fall finns inte rätt eller fel för det beror på vilket perspektiv man ser på saken. Men ibland finns val där vi kan göra mera 'rätt', exempelvis val av produkter när vi handlar, vilket färdmedel vi väljer att resa med osv. Du är inte skyldig att alltid göra rätt men utesluter du helt att tänka efter om ditt beslut är mer rätt än fel, kan du komma att ångra dig.

Tips!
Prata med andra om dina alternativ och beslutsångest! Det är ovärderligt att få andras perspektiv och andras frågor som gör att man själv får reflektera.
Inspirerat av boken "The Yes No Book" av Mike Clayton

Inga kommentarer: