lördag 13 februari 2016

CRAFT - Fokus på familjen som stöd för förändring!

Som anhörig är det viktigt att komma ihåg att det i slutändan är personen med missbruks- och beroendeproblematik själv som måste ta ansvar för sin sjukdom. Men en sak är säker, familjen kan vara ett viktigt stöd för förändring!

CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) är ett exempel på ett program som har hjälpt många anhöriga i deras förhållningssätt och kommunikation gentemot familjemedlemmen med missbruksproblematik. Det här är historien om den nu 23-årige Patrik och hans föräldrar.

Under gymnasietiden var Patrik aktiv och älskade sport, hade många vänner och bra kontakt med sina föräldrar. Men i slutet av gymnasietiden så började han umgås med andra kompisar, som hade andra intressen. Tillsammans med dem började han missbruka både cannabis och kokain och hans beteende förändrades plötsligt och drastiskt. Hans föräldrar kände inte igen honom längre. Han slutade nästan helt att prata med dem och sina yngre bröder. Han lånade pengar av sin pappa, sin bror och sina vänner. När de till slut nekade honom pengar blev han aggressiv och beskyllde dem för att inte hjälpa honom.

Mamman och pappan hanterade det här på olika sätt; hon blev vettskrämd och kontrollerande, pappan blev förbannad och anklagande, han gav Patrik flera rediga utskällningar. Men det var för döva öron och ingenting fungerade. Patriks beteende förvärrades. Under två års tid så kämpade de med att försöka hjälpa sin son.

Patriks mamma hade under lång tid känt sig desperat och sökt hjälp på olika sätt. På internet hittade hon information om CRAFT. Hon gick på en helgkurs och efter det lyckades hon få med sig sin man på ett antal samtal med en CRAFT-terapeut. Detta kom att förändra familjens liv.


Det som först hände var att de fick en bättre kommunikation med sin son och de lyckades äntligen samtala ärligare med varandra. De lärde sig att välja bättre stunder att prata med honom, utan att anklaga och skuldbelägga. De lärde sig att stödja honom positivt när han visade förändring och framsteg, så som att följa med honom då han återupptog sina gamla fritidsintressen. Men de lärde sig också att inte stärka hans negativa beteenden, som exempelvis när han försökte skapa konflikter när inte allt gick hans väg.

Genom bättre kommunikation blev det lättare att locka med Patrik att söka hjälp, och de blev ganska förvånade när Patrik faktiskt tackade ja till att träffa CRAFT-terapeuten. Ett arbete påbörjades där Patrik sedan sökte hjälp hos kommunen och har i nuläget varit drogfri sedan ett halvår tillbaka. Det finns inga garantier för att det inte kommer uppstå problem igen, men Patrik har definitivt utvecklats och gjort stora förändringar. Det är värt ett försök för familjen att lära sig vad som fungerar bättre, och lära sig undvika göra sådant som inte fungerar. Familjen kan nu prata med varandra på ett mer konstruktivt sätt. Patrik har också förstått att det finns gränser, att hans föräldrar inte kommer acceptera vissa av hans beteenden.

Målet med CRAFT är att hjälpa dig som anhörig att inse hur många kunskaper du faktiskt besitter, och lära dig fungerande verktyg så du kan använda dig av alla dina kunskaper och erfarenheter du har av den person du håller kär.

Nästa helgkurs är 16-17/4 i Stockholm. Du är mycket välkommen!


För mer information och anmälan: https://dinkurs.se/CRAFTapril


Early bird-pris om man anmäler sig innan 16/2!


Inga kommentarer: