söndag 21 februari 2016

Filmtips: "What Maisie knew"

Var du än befinner dig i världen, oavsett om det är sommar eller vinter, så känns det nästan alltid bra att gosa ihop sig i soffan med en bra film (och kanske en skål med popcorn). 
 
What Maisie knew (2012) är en kraftfull, ärlig och unik film om skilsmässa och beroende, sett ur ögonen på den 6-åriga Maisie. Efter separationen mellan Maisies mamma Susanna och hennes pappa Beale (spelad av Julianne Moore och Steve Coogan), så börjar föräldrarna sätta sina egna behov framför deras dotter, för att uppnå deras drömmars mål. Susanna är en åldrande rockstjärna med alkohol- och drogproblem, och Beale är en självupptagen konsthandlare som konstant är på resande fot. På samma gång som de båda slåss för vårdnaden om Maisie, så kämpar de för att uppnå berömmelse, pengar och kärlek.


Men, filmens huvudsakliga fokus ligger inte på föräldrarna, utan på den lilla flickan som har fastnat någonstans i mitten. Hon som vid ena stunden blir dragen i armarna ifrån olika håll, för att vid nästa lämnas helt ensam efter skolans slut, väntandes på att pappa eller mamma ska komma och plocka upp henne. Så som de har lovat. Filmen handlar om hur en destruktiv familj kan ses ur ögonen på den personen som alltid blir kvar i mitten, den personen som nästan alltid blir bortglömd eller försummad: barnet.


Inga kommentarer: