måndag 25 april 2016

Mindfulnessövning

  Om du känner oro, rädsla eller vill öva på acceptans, då kan den här övningen vara till hjälp. Försök att skapa ro omkring dig och ta kontroll över andningen. Andas lugna, djupa andetag. Ända ned i magen. Vad är rofyllt för dig? Omge dig med lugn och acceptera att tankarna kommer och går.
 Mindfulness kallas ofta för medveten närvaro på svenska och har sina rötter i zenbuddismen. Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet. Det är i nuet vi lever; det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat. Det finns vetenskapliga studier som visar att mindfulness är verksamt för personer med psykisk ohälsa och stressrelaterade problem. Om du vill pröva denna övning så gör det gärna varje dag under en bestämd tid för att se om de gör någon skillnad för dig.

* Ta ett djupt andetag, håll andan några sekunder och andas ut. 
* Vid nästa andetag tänker du att du andas ut all gammal oro, ångest, obehag, alla de negativa känslor du vill bli av med. 
* Vid inandningen andas du in styrka, lycka, välmående och andra känslor du hellre vill ha. 

Ta så många andetag att du känner att du blir mentalt lättare och att det infinner sig en lugn känsla. Kanske känner du inget första gången du gör detta men fortsätt ändå att göra denna övning, när du lagar mat, står i kön i affären, sitter i bilkö, behöver en liten paus från jobbet, innan du ska lägga dig ...

Övning av Maria Flensburg, instruktör Mindfulness Training, MBSR.

Dela gärna inlägget vidare om du tror att någon annan kan ha nytta av övningen! :-)


Inga kommentarer: