lördag 14 maj 2016

När behandling är vård för en komplex sjukdom och inte en belöning för gott uppförande

Väl hemma efter intensiva dagar på Castle Craig Hospital i Skottland försöker jag nu samla mina intryck. 

Det som är imponerande med Castle Craig, som säkert också finns på flera andra behandlingshem i världen, men som jag inte besökt (ännu) är många. Bland annat den ovillkorliga uppfattningen om alla människors lika värde och att varje människa är unik och ska bemötas med omtanke och medkänsla. Här finns en grundsyn att beroende inte är ett moraliskt problem där man behöver uppfostra människor, utan istället en komplex sjukdom som påverkar livets alla områden. Personalen är lyhörd och har möjligheten att erbjuda många olika vårdalternativ och skräddarsy enskilda behandlingsprogram.

Här är några exempel på vad de erbjuder:

·         Avgiftning med omvårdnad dygnet runt för att hjälpa patienten till så smärtfri avgiftning som möjligt (och deras filosofi är, så fort man kan stå på benen och gå till ett möte så är man välkommen på möte)

·         12 stegsbehandling i grupp två gånger om dagen med terapeuter med lång erfarenhet av terapeutiskt arbete och egen erfarenhet av beroende.

Charmig terapihäst!

·         KBT, DBT och trauma terapi

·         Individuell terapi

·         Familjeterapi och anhörighelger

·         Fitness, massage och yoga

·         Bildterapi

·         Hästterapi (Equine therapy)

·         Sorgegrupper

·         Grupper för spelberoende och sexberoende

·         Terapi för ätstörningar

·         PTSD-terapi

·         Återfallsprevention

·         Sluta röka grupp

·         Mindfulness

·         ”Brainfood” – mat som bygger upp hjärnan

·         Ett behandlingsteam med psykiatriker, allmänläkare, sjuksköterskor och terapeuter

·         Akupunktur

·         Syrgasterapi i tryckkammare som underlättar för hjärnan att återhämta sig från missbrukets effekter

·         Eftervård via internet

·         Handlingsplan och åtgärdsprocess för att hantera klagomål

·         Och mycket mer…
Syrgasterapi
Behandlingen är, som ni ser tvärvetenskaplig, och bygger inte på antagandet om att alla patienter behöver exakt samma hjälp. Det är också väldigt svårt att ”straffa ut sig” från Castle Craig. Istället ser man på återfall som en naturlig del sjukdomen, på samma sätt som en person med diabetes, vid vissa situationer, kan avvika från sin behandlingsplan. Återfall ses inte som en misskötsamhet utan som en signal på att man behöver anpassa den individuella behandlingsplanen för att hitta rätt stöd för den enskilda individen.

Castle Craig’s filosofi är också att man, på ett säkert sätt, prövar att sätta ut så många läkemedel som möjligt för att se vilka som verkligen behövs. Det visar sig nämligen ofta att patienterna är ”övermedicinerade” av förskrivna läkemedel. När de får pröva att vara drogfria i en säker miljö och får olika terapeutiska behandlingar så är det ofta möjligt att plocka bort de flesta läkemedlen. Ett bra exempel på det här är ADHD-medicin som många svenska patienter står på höga doser av. När personer får strategier och verktyg för att hantera sin ADHD så är medicinering ofta onödig eller så kan man byta ut medicinen till ett som inte är amfetaminbaserat.

En kuriosa som var en markant skillnad mellan svenska behandlingshem och Castle Craig var att all personal, förutom städpersonalen och trädgårdsmästarna, hade kostym och dräkt på jobbet och det fanns tydliga klädkoder för både patienter och personal. J


Agneta Trygg, Agneta Björk, Lisa Hållstrand Skoog, Anna Sjöström, Carina Bång
Nackdelen med att bli erbjuden denna fantastiska vård är naturligtvis att den kostar pengar. Olika länders sjukvårds- och försäkringssystem fungerar olika. 2013 antog EU-parlamentet ett direktiv som gör det möjligt för att medborgare i EU att välja sjukvård i ett annat EU-land. Eftersom Castle Craig är ett psykiatriskt sjukhus så kan man alltså ansöka om att få denna behandling betald av Försäkringskassan. I nuläget ser rättsläget ut som att man kan få 1-2 veckors betald behandling på Castle Craig, resten får man betala själv. Men det pågår ett arbete för att försöka få de svenska myndigheterna att bekosta hela vårdvistelsen. Som intressant jämförelse kan sägas att i Holland och Norge beviljar man upp till fyra månaders behandling inom ramen för den statliga sjukförsäkringen.

Om ni vill veta mera om Castle Craig så ta kontakt med Anna Sjöström (http://promilletanten.se/) som är deras svenska representant.

Psykiater Dr. Florian Kaplick från Castle Craig kommer till Stockholm och föreläser 26/5 15.00-17.00 i Step Ones lokaler på Artillerigatan 24. Anmälan till info@castlecraig.se 
Fler reflektioner kommer säkert dyka upp framöver! Fortsättning följer....

1 kommentar:

Kristina B sa...

Waw! Något för Sverige att eftersträva i vården av missbrukare.

Synen i Sverige råder under eget ansvar att vara en missbrukare och skyll dig själv.
Beroende är en sjukdom som går att bota genom eget ansvar och stöd och hjälp.Inställningen till narkotikamissbrukare har fått så mycket kritik men fortsätter att råda i Sverige.
Under tiden dör missbrukare som sökt hjälp och inte får den hjälpen att bryta missbruket.
Och under tiden går missbrukaren ned mot botten,
och anhöriga på knäna i allt lidande att se på hur spiralen snurrar mot botten.
När en missbrukare söker hjälp för att denne vill bryta sitt missbruk då borde vården finnas tillgänglig men så är inte fallet för alltför många drogmissbrukare i Sverige idag.