fredag 29 juli 2016

“Jag har försökt med allt”: Varför CRAFT behövs för anhöriga och deras närstående med beroendeproblematik


Vägen till återhämtning kan kännas oerhört lång och ibland omöjlig, både för personen som lider av substansberoende men även för de anhöriga. De som står i nära relation med den beroende är en del av processen och lider ofta tillsammans med personen. Några vanliga uttalanden som jag får höra från anhöriga är ”ingenting fungerar”, ”jag har försökt med allt” och ”det kommer aldrig bli bättre”.

 Men alla kan bli alkohol-och drogfria, det är bara det att vägen dit ser olika ut för olika individer. Det finns dock några attribut som visar sig hos de flesta på väg in i tillfrisknande:


1.  Olika ”tidslinjer”. De anhöriga är oftast mer medvetna om den närståendes beteenden och konsekvenserna av beroendet än personen själv. Det kan vara så att du har upptäckt problemet, medan din närstående fortfarande är i förnekelse. Detta resulterar i att du kanske är redo att ”ta tag i” återhämtningsprocessen, medan han/hon ännu inte är det. Ni lever nära inpå varandra, men befinner er ändå i olika ”tidslinjer”. 


2.  Måste vs. Vill. De flesta behandlingsprogram är utformade för personer som faktiskt vill och är redo att sig ut ur beroendet. Om personen inte vill, hur kan då du eller någon annan någonsin få personen att förändra sig? Om en person måste göra någonting så blir det näst intill omöjligt för denne att finna motivation till förändringen eller att se några personliga fördelar av den. Absolut nödvändigt för en bibehållande förändring är att personen själv ser vinster med att vara nykter/drogfri. 


3.  Att agera vid rätt tidpunkt och att vara redo. Bara för att en person ingår i behandling behöver det inte betyda att denne inte fortfarande är i förnekelse. Om personen inte är redo att förändras så är det inte ovanligt att denne tar återfall eller avbryter behandlingen. Att vara i förnekelse är lika med att inte se fördelarna med att vara alkohol- eller drogfri. Att då välja rätt tidpunkt för hjälp är bättre än att ständigt hoppa in och ut ur behandling. 


4.  Med rätt metoder så har alla möjlighet att förändras. Alla kan förändras, processen ser bara olika ut för olika individer. Och det är viktigt att förstå. Bara för att en viss person blev nykter efter första behandlingen, behöver inte en annan bli det. Det finns många olika verktyg som man som anhörig kan använda sig av, både för att hjälpa sin närstående, men även för att själv må bättre.

Det har under en lång tid funnits lite hjälp för anhöriga till personer med beroende. De flesta behandlingsmetoder har endast fokuserat på en aspekt av problemet; antingen att försöka få de anhöriga att hjälpa sina närstående in i behandling, eller att hjälpa de anhöriga att personligen må bättre. CRAFT är ett vetenskapligt baserat program vilket är en mix av dessa två metoder. Modellen fokuserar på att lära de anhöriga hur de kan hjälpa deras närstående till att söka hjälp genom positiv kommunikation och förstärkning av positiva beteenden, samtidigt som de får möjlighet att prioritera sina egna behov och psykiska och fysiska välmående. Då forskning visar att den anhörige spelar en stor roll i en beroendes tillfrisknande, så lägger man stort fokus på den anhörige!

Vill du veta mer om CRAFT och förbättra kommunikationen med din närstående? Då rekommenderar jag dig att anmäla dig till en av mina CRAFT-kurser! Datum och vidare information finner du på min hemsida.

Du är varmt välkommen!Inga kommentarer: