måndag 26 december 2016

8 filmtips för anhöriga

Jag har tidigare i bloggen lagt upp några tips på sevärda filmer som kanske vara intressanta för dig som anhörig till en person med alkohol- eller narkotikaproblematik. Filmer som man kan gråta till, skratta till eller kanske bara mysa till. På olika sätt närmar de sig temat beroende och anhörig på ett tänkvärt och fängslande sätt.

Här kommer en sammanställd lista över favoriterna! 


When love is not enough: The Lois Wilson Story (2010)
Biografi/Drama
Regissör: John Kent Harrison

En verklighetsbaserad film om Lois Wilson, en av grundarna till Al-anons gemenskap för anhöriga till personer med alkoholproblem. Fokus ligger bland annat på hennes kamp i den destruktiva relationen med sin alkoholiserade man Bill Wilson, även han en av grundarna till en känd organisation; Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram.
Walk the line (2005)
Drama/Biografi/Musik
Regissör: James Mangold 

I Walk the Line får vi följa superlegenden Johnny Cashs liv som musiker, men även som privatperson, och hur hans drogberoende inte bara påverkade honom, men även hans allra närmaste. Filmen visar verkligen vad en anhörig kan tvingas gå igenom, om och om igen. Hur kärlek, förhoppningar, tro och vilja kan få en person att stanna kvar i ett destruktivt förhållande, där drogerna styr över det mesta.

  
August: Osage County (2013)
Drama
Regissör: John Wells

Julia Roberts och Meryl Streep gör fantastiska rollprestationer i denna film om en dysfunktionell familj där beroende påverkar alla familjemedlemmar. Streep spelar mamman med grav beroendeproblematik vars barn på grund av en familjekris blir tvungna att besöka henne i huset där de växte upp. Detta är stark film som från och till är väldigt obehaglig men mycket sevärd. 
When a man loves a woman (1994)
Drama/Romantik
Regissör: Luis Mandoki 

Denna film handlar om beroendeproblem och dess påverkan på familjen. Familjemamman Alice har under en längre tid lyckats dölja sitt alkoholberoende för sin man, men en dag kommer allting upp till ytan och hon tvingas in i behandling. Plötsligt finner hennes man sig själv ensam att ta hand om deras barn, hem och sitt jobb. When a man loves a woman kastar verkligen ljus på anhörigas situation, även efter det att den närstående har återhämtat sig. 

Mig äger ingen (2013)
Drama
Regissör: Kjell-Åke Andersson 

En gripande film baserad på en sann historia om relationen mellan flickan Lisa och hennes far med alkoholberoende. Uppe på allt har Lisas mamma lämnat familjen och nu måste hon kämpa för att bibehålla bilden av sin pappa som ”hjälten”. Vacker, sorglig och hoppfull.Thanks for sharing (2012)
Drama/Komedi 
Regissör: Stuart Blumberg

Thanks for sharing är mycket sevärd, varm och stundvis humoristisk film. Handlingen kretsar kring tre personer som ingår i en 12-stegsbehandling för sexberoende. Vi får ingående följa deras spännande resa, både i med- och motgångar. Filmen belyser också viktiga delar av behandlingsprocessen, exempelvis om sådant som är till hjälp för att tillfriskna och sådant som triggar igång tvångshandlingar.
What Maisie knew (2012)
Drama
Regissör: Scott McGehee & David Siegel

What Maise knew är en kraftfull, ärlig och unik film om skilsmässa och beroende, sett ur ögonen på den 6-åriga Maisie. Efter separationen mellan Maisies beroende mamma och omkringresande pappa börjar föräldrarna sätta sina egna behov framför deras dotter, för att uppnå deras drömmars mål. Filmen handlar om hur en destruktiv familj kan ses ur ögonen på den personen som alltid blir kvar i mitten, den personen som nästan alltid blir bortglömd eller försummad: barnet.

Pay it forward (2000)
Drama
Regissör: Mimi Leder   

En utav de absolut vackraste filmerna jag vet är Pay it forward, om pojken Trevor som kommer på en idé hur man kan göra världen till en bättre plats och hur varje person kan bidra till att det händer. Filmen kretsar även kring Trevors alkoholiserade mamma Arlene, som gör allt för att skapa ett så bra liv som möjligt för sin son, på samma gång som hon kämpar med sin egen problematik. Detta är en både smärtsam och varm historia om kärlek, sorg, familj och gemenskap. 
Jag hoppas att ni finner någon av dessa filmer givande och jag önskar er en riktig härlig filmstund så här i mellandagarna!

Ta hand om er! 
/Carina 

Inga kommentarer: