torsdag 15 februari 2018

Hitta din egen plats för att koppla av!

Att leva nära någon med beroendeproblem kan leda till starka känslor av otrygghet. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att psykiskt eller fysiskt våld finns närvarande, utan kan även handla om ständiga, orosfyllda tankar, exempelvis över om personen kommer vara påverkad eller inte. Att inte veta om man kommer mötas av en människa som har druckit/tagit droger när man kliver innanför dörren kan vara oerhört påfrestande. Man kanske även känner en ständig oro över hur personen har det – behöver hon pengar? Kommer han klara av tentan? Kommer han komma iväg till jobbet imorgon? Sårade jag henne när jag sa det där? 

Man lever ofta under en konstant stress i sin rädsla för att saker och ting kommer fallera. Stresskänslan är egentligen naturliga och nödvändiga signaler i kroppen som utlöses vid fara. Men om man lever med en ihållande känsla av fara under en lång tid kan stressen kan bli farlig och leda till både fysiska och psykiska sjukdomar.
Din plats - var och när känner du dig trygg?  

Som anhörig blir det lätt att man går på helspänn. Kroppen hinner aldrig riktigt återhämta sig. Om du befinner dig i en situation där du antingen inte kan eller klarar av att flytta ifrån din närstående kan du i stället försöka tänka ut ställen där du kan koppla av och bli fri från oron och stressen. Låt oss kalla det för ”din plats”. 

Fundera på följande: När är en bra tid på dygnet/veckan för dig att ta din paus på din plats? Exempel på platser där du kan släppa oron och stressen kan vara på promenad, på gymmet, på en bänk i parken eller på lunchrasten. Din plats kanske är hemma hos en vän, på bio eller på en kurs i någonting du gillar. 


En alldeles egen plats i hemmet 

En plats behöver inte heller vara någonting fysiskt. Har du någon gång tränat yoga eller mindfulness vet du att vi kan finna ro även inom oss. Faktum är dock att detta kan vara svårt om vi är mitt uppe i en stressig och jobbig situation, speciellt om vi inte fått verktygen. Om du har möjlighet kan jag rekommendera att gå en kurs i mindfulness, där får du lära dig att acceptera och släppa taget om dina tankar och att vara här och nu. Om du känner att du inte kan gå en fysisk kurs finns det mycket skrivet om mindfulness på nätet, i olika podcasts samt i instruktionsvideor på Youtube. Det som är positivt är att du kan dra dig undan och använda dig av övningarna i hemmet. 

Låt den/de fysiska eller mentala platser du funnit bara vara dina, ta en paus från allt annat och säg till dig själv: ”Här är jag trygg, och just nu är jag ägare av denna stund”. 

Inga kommentarer: