onsdag 25 april 2018

Övning – notera och acceptera jobbiga tankar och känslor

Som anhörig har du med stor sannolikhet många gånger brottats med svåra tankar och känslor. Kanske kommer de och går, kanske finns de där hela tiden. Kanske känns de omöjliga att bli av med, i alla fall så länge vår närstående dricker eller tar droger. Och visst är det så att det alltid finns en trigger som sätter igång känslo- och tankeverksamheten; vi blir ledsna eller oroliga då personen vi älskar beter sig destruktivt. Men i slutändan är det bara vi själva som har makten att förändra vårt mående. Och det är tur, för tänk hur jobbigt det vore om det bara var en annan person som kunde få oss att må bättre. För vi vet faktiskt inte när eller om någon annans förändring kommer. Vi kan endast styra över vår egen.

Övningen nedan kan hjälpa dig att bättre kunna hantera jobbiga tankar och känslor. Testa den och se om det hjälper dig!
Notera

Vi börjar med små steg. Lär känna dina tankar, känslor och beteenden. Jobbiga känslor kan vara svåra att fånga och förstå sig på. Kanske vill man bara att de ska vara över och sedan aldrig möta dem igen. Men det kan vara bra att lära känna dem.

Övning: Skriv ner jobbiga situationer. Använd dig gärna av en situation som är färskt i minnet. Skriv följande i stolpar: ”Vad hände?”, ”Vad tänkte jag?”, ”Vad kände jag?”, ”Vad gjorde jag?”. Var ärlig, det är bara du som kommer läsa det här.

Vad många finner intressant är att det man trodde var känslor, var egentligen tankar. På detta vis kan man sortera sina tankar. Du kommer finna ett mönster och ett samband. Nästa gång du känner att alla känslor brusar upp kommer det vara lättare för dig att koppla dem till specifika tankar, vilka i sin tur är kopplade till specifika händelser eller situationer. 


Acceptera

Bara för att man accepterar någonting behöver det inte betyda att man inte kan göra en förändring. Acceptans är det första steget mot förändring. Kan du inte bli sams med det du brottas med kommer det aldrig sluta brottas med dig!

Vad du kan göra: Läs igenom dina anteckningar. Visa förståelse för vad som försiggår i ditt inre. Acceptera att du faktiskt känner som du känner, för känslor är abstrakta och flyktiga och ingenting som vi kan styra över. Detta är viktigt att veta, för då kan du fokusera på dina tankar, de du faktiskt kan påverka. Om en jobbig situation återigen uppstår och smärtsamma känslor sköljer över dig, kan du ta en paus för reflektion? Vad var egentligen alla de där tankarna som dolde sig i ditt huvud? Skriv ned dem. Kanske finner du många ”antaganden” – orationella tankar som inte grundar sig i verkligheten. Exempel: Han svarar inte i telefon. Antagande: ”Han är full igen”. Än så länge vet vi inte att det är så. Det kan vara sant, men det kan lika gärna vara så att batterierna i telefonen var slut. 

Om du gör den här övningen kan det nästa gång är lättare för dig att möta och hantera det smärtsamma, om du vet vilka tankar den grundar sig på.


(Förändra) – en pågående process

En förändring sker inte alltid. Men den kan ske om vi verkligen jobbar med oss själva, är snälla mot oss själva och accepterar både det vi har möjlighet att förändra och det vi inte kan förändra. Förändring sker ofta i små, ibland omärkbara steg, speciellt då vi brottas med vårt inre. Det kanske märks genom att vi personligen inte tar åt oss lika mycket av någonting som vår närstående gjort, även om vi känner oss ledsna och besvikna. Var stolt över dig själv när du lägger märke till att du reagerar på ett annorlunda sätt! Var även stolt över dig själv för att du ens orkade och vågade möta dina jobbiga tankar och känslor!


Ta hand om er! 

Inga kommentarer: