söndag 20 december 2009

Mina tankar om medberoende

Som anhörig kan man utveckla olika medberoendebeteenden. De kan ta sig väldigt många uttryck och är olika för olika individer. Man kan förklara det som att den medberoende är beroende av en annan människa som i sin tur har ett destruktivt beroende av tex alkohol, narkotika och tabletter.


En person med medberoendebeteende påverkas och är upptagen av missbrukarens mående, sjukdom, vad den gör och vad den tänker. Den medberoende låter sig styras av missbrukarens känslor och beteende. Medberoende kan utvecklas till en känslomässig osjälvständighet. Den anhöriges känslor är så tätt sammankopplad med missbrukarens känslor att den förlorar kontakten med sig själv.

Jag ser medberoende som ett beteendemönster man utvecklar under speciella livsomständigheter. Det är beteende man utvecklar och därför även går att träna och arbeta bort. Så som jag ser det så är medberoende inte en sjukdom som vissa hävdar. Utan ett beteendemönster man utvecklat,  i början i form av en försvarsmekanism, för att skydda sig själv och sina nära och kära från fara och obehag.

För att arbeta med sitt medberoendebeteende behöver man först bli medveten om vilka medberoendebeteenden man utvecklat. Det innebär att man behöver observera och lära känna sig själv och hur man reagerar i olika situationer. Om du vill läsa mer om medberoendebeteenden, läs inlägget "Kännetecken för medberoendebeteende".

Inga kommentarer: