måndag 14 januari 2013

Att ge och ge av sig själv...

... tills man tar slut.

   Personer som utvecklat medberoende har en förmåga att gränslöst ge av sig själva. Och det brukar alltid finnas människor som har en förmåga att bara ta och suga åt sig. I bland hittar dessa människor varandra. Som magneter.

   Vad blir resultatet? En av personerna växer och breder ut sig medan den andra blir mindre, sorgsnare och tömd på energi. I det långa loppet kan det leda till depression och en tillintetgjord självkänsla.

   Känner du igen dig eller känner du någon som lever i en sådan situation? Vad kan ett första steg vara för att förändra detta mönster?

   Här kommer 3 steg för att starta processen:

* Inse att du egentligen inte är till hjälp för någon när du till slut går in i väggen. Utforska vilka behov du har som du behöver uppmärksamma!

* Inse att du inte är egoistisk om du tillgodoser dina egna behov. Välj 1-3 saker du ska börja göra för att ta hand om dig själv.

* Inse att du kan vara älskad, utan att vara behövd. Man älskar inte alla sjuksköterskor, ambulanspersonal och hemtjänst, även om de i allra högsta grad är behövda. Du kan vara älskad, utan att behöva serva någon. Vad kan du göra den här veckan, för att visa din omtanke för dig själv?

Lycka till! Skriv gärna i kommentarerna vad du planerar för dig själv eller hur det har gått med denna utmaning!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna veckan ska jag:

gå på aca-möte och inte ha för stora krav på mig själv

Har fortfarande väldigt svårt att känna mig älskad, vare sig jag är behövd eller inte...

Anonym sa...

Tack gode Gud för sådana som du Carina, som kan sätta ord på det jag känner. Gud vare med dig. Jesaja 9:2-
/Claes