lördag 26 januari 2013

Hur gör man konkret för att bli fri från sitt medberoende?

Hejsan!

För ett tag sedan fick jag frågan av en bloggläsare hur man konkret gör för att bli fri från sitt medberoende. Jättebra fråga! Det finns inget klockrent och rakt svar. Men jag ska ge mig i kast med att ge några tips här!

* Att bli fri från sina medberoendebeteenden är en process. Det är personlig utveckling. Därför kan det ta tid. Man kan ramla tillbaka till gamla beteenden ibland, och man få ta nya tag. De kan komma tillbaka smygandes och på något oväntat sätt, så får man sätta tänderna i dem igen.

* Först, vilka medberoendebeteenden har du utvecklat? I detta inlägg finns en lång lista på symtom. Läs igenom den och fundera på vad du känner igen hos dig och hur de tar sig i uttryck i livet och i relationer till andra människor. http://medberoendeinfo.blogspot.se/2009/12/kannetecken-for-medberoendebeteende.html

* Om du har flera olika beteenden du vill förändra så kan ett tips vara att ta en sak i taget och verkligen fokusera på det.

* Om du har svårt att själv se vilka medberoendebeteenden du har och hur de tar sig i uttryck, läs listan för en god vän (eller flera) och be dem berätta vad de har lagt märke till.

* En övning du kan göra är att skriva dagbok på när du under dagen ramlar i olika beteenden för att bli medveten om dem. Sedan kan du skriva ned hur du skulle vilja agera om liknande situation uppstår igen.

* Och sedan kan du göra ytterligare en lista, för varje gång du lyckades undvika att kliva in i ett medberoendebeteende och hanterade situationen på ett annat sätt. Se dina lyckanden!

* Det finns självhjälpsgrupper där man kan möta andra anhöriga. Det kan vara mycket värdefullt. Exempelvis AcA, Alanon, NärRingen i Stockholm, FMN m.fl. Länkar till dem ser du längst ned!

* Vissa kommuner och socialtjänster erbjuder även samtalsstöd till anhöriga.

* Tydliggör också för dig själv vad det finns för vinster med att du gör en förändring! Vad vinner du på att arbeta med dina medberoendebeteenden och vad förlorar du om du inte gör det utan fortsätter som nu.

Det var förhoppningsvis några konkreta saker att börja med!

Skriv gärna i kommentarerna om ni kommer på flera!

Allt gott till er!
/Carina

Inga kommentarer: