torsdag 26 juni 2014

Vad är våld? Vet du?

I det här inlägget tänkte jag lyfta upp ett stycke ur den fantastiska boken "Get your loved one sober" skriven av Robert J. Mayers och Brenda L. Wolfe. (Även om jag tycker att titeln på boken är hemsk.)

Stycket handlar om våld och aggressivitet som tyvärr inte är ovanligt i samband med missbruksproblematik.

Det är viktigt att känna igen de röda flaggorna som varnar för att din anhörige börjar bli våldsam. Det kan exempelvis vara när din anhörige börjar bli uttråkad, kränkt, vill dricka/ta droger, osv.

Men vad är egentligen våld?
Att ha klart för sig vad svaret på den frågan förenklar situationen om den skulle inträffa. Försök att bestämma vilka av de följande situationerna som innehåller våld och vilka som inte gör det:

1. Din anhöriga dyker upp på din firmafest och luktar alkohol. När du frågar ut henne om saken knuffar hon undan dig och går mot buffén.

2. Du frågar din man varför han är sen till middagen. Han börjar skrika åt dig att du är allt för kontrollerande och att han borde få tyst på dig för gott någon dag.


3. Du och din man är mitt uppe i ett gräl när er unga dotter kommer in i rummet och klagar på sin bror. Din man skriker åt dottern att han har sagt till henne hundra gånger att hon inte får avbryta er och att nu ska hon få något att verkligen klaga över och ger henne en örfil.

4. Medan du går igenom din ekonomi frågar du din fru om alla kontantuttag. Hon blir arg för att du inte litar på henne, säger att hon bidrar med minst lika mycket pengar som du så det är hennes ensak vad hon spenderar dem på. När grälet blir värre kastar hon kaffekoppen på väggen och springer ut ur köket.

5. Under en middag med ett par vänner dricker din man alldeles för mycket. När ni är ensamma hemma igen är du arg och besviken och berättar det för din man. Han säger att han jobbar hårt för familjens skull och att du inte har någon rätt att ifrågasätta vad han gör. Han säger åt dig att hålla käften annars kommer han att tysta ner dig istället.

6. Du går till baren där din fru är och dricker för att hämta hem henne. Hon förlöjligar dig offentligt och kallar dig för party-dödare. När du sträcker dig efter hennes arm slår hon till dig i ansiktet.

Om du markerade någon av dessa exempel som icke våldsamma så behöver du ändra din definition av vad våld är. Våld är nämligen inte bara att slå eller knuffas. Det är också att svära mot dig, bli hotfull och/eller hota om fysiskt våld.

Ingen förtjänar våld. Du behöver inte ändra på dig, bli en bättre partner, förälder eller person för att förtjäna att inte bli behandlad med våld. Det är din rätt.

Säkerhetsplan
Det är bra att ha en säkerhetsplan att ta till ifall något skulle hända. Ha väskor förberedda med ombyte och nödvändiga saker för ett par nätter, så att du kan lämna huset. Om du har barn så packa en väska för varje barn och ha dem i bilen eller i ett säkerhetshus. Ett säkerhetshus är ett hus du kan åka till och vara i dit din våldsamma anhöriga inte har tillträde. Sök hjälp, ring exempelvis Manscentrum, Kvinnofridslinjen, socialjouren eller polisen och be om råd och hjälp.

Sprid detta inlägg vidare om det kan vara till hjälp för någon annan!

Med värme!
/Carina

Inga kommentarer: