tisdag 3 november 2015

Dagens utmaning!


Rätt "timing" för att ta upp viktiga samtal med en person med missbruks- och beroendeproblem är väldigt viktigt! Detta av flera olika skäl, är personen redan i affekt, eller påverkad av drogen, eller i en störande miljö är sannolikheten att de viktiga du vill prata om inte når fram.

Ju mer påverkad personen är, ju mindre sannolikt är det att personen kommer att komma ihåg samtalet. Då blir det bara slöseri med energi och tid för dig.

Hjärnan fungerar inte som vanligt när personen är påverkad, därför kan den ibland tolka en situation som hotfull, fast den inte är det. Det gör att personen kan bli aggressiv om du försöker ta upp ett allvarligt problem när personen är påverkad.Så för viktiga samtal, fundera på detta:


- Vilka situationer är det som mest sannolikt att personen är nykter/drogfri? (ex. inför möte hos socialtjänsten, när man ska träffa sina barn, innan fysisk aktivitet osv.)

- Vilken tid på dygnet? (Ex på morgonen, dock inte att rekommendera vid bakfylla. Direkt efter jobbet? Någon annan tid?)


- Vilken situation är personen oftast lugnast? (Ex. När personen är hemma och barnen sover, eller ute på landet, eller någon annan lugn plats.


- Har ni tid på er? Så ingen av er upplever stress och måste springa iväg mitt i samtalet.

 

För att spara din energi och för att öka möjligheten att det viktiga ni vill framföra når fram så välj tidpunkt med omsorg. Och fungerar det inte första gången, hitta en ny tidpunkt. Om personen blir aggressiv, backa! Fortsätt inte samtalet. Vänta till annan tidpunkt.

 

Gör så här för att delta: 
- Gå in på min Facebook-sida Coaching & Motivation Scandinavia AB. (Öppnas i ny flik. Du måste vara inloggad på Facebook för att komma åt länken).
- På inlägget med övningen som publicerades idag så skriver ni era kommentarer och reflektioner om ämnet. 
- Om du vill vara anonym så kan ni skicka ett meddelande till mig via FB. 

Lycka till!
/Carina


Vill du lära dig mera om hur du kan förhålla dig och kommunicera med din närstående med missbruksproblematik. Kolla kommande CRAFT-kurser på www.carinabang.se

Inga kommentarer: