torsdag 5 november 2015

Dagens utmaning!Titta på listan du skrev igår, signaler på påverkan och signaler på nykterhet/drogfrihet.

Nu ska du skriva en ny lista! Skriv ned alternativa aktiviteter/beteenden som DU kan göra istället om du märker att din närstående med missbruksproblematik uppfyller kriterierna för påverkan och onykterhet.


Det är en situation som du som anhörig förmodligen inte vill delta i. Du blir förmodligen bara mer irriterad, ledsen och förbannad. Du behöver inte vara där.

Många anhöriga "härdar ut" och stannar kvar i situationen trots att de mår illa i situationen. Och vad leder det till att härda ut? Vad ger det för signaler?

1) Du som anhörig mår skit

2) Det ger signalen till personen med missbruk att "Jag står ut ändå, du kan vara full/påverkad, jag umgås med dig ändå." Alltså får personen med missbruk behålla alla fördelar trots att denne är påverkad. Hen kan dricka och ta droger och få ditt umgänge också. Det funkar och då kan hen fortsätta så.

Så med alternativa aktiviteter väljer du att göra något bättre av din tid och din energi. Ex. gå en lång promenad, åka och äta middag med en kompis, lägga sig i sovrummet och läsa en bok i stället osv.

Jag förstår att detta inte är drömscenariot. Det hade varit att personen var nykter och ni kunde umgås och ha en trevlig stund. Men nu är det inte så. Nu är personen full eller påverkad. Vad kan du göra för att du ska få några bättre timmar i ditt liv än att sitta och härda ut?

Skriv en lista med enkla, billiga alternativ som du lätt kan genomföra om/när det händer.

Gör så här för att delta: 
- Gå in på min Facebook-sida Coaching & Motivation Scandinavia AB. (Öppnas i ny flik. Du måste vara inloggad på Facebook för att komma åt länken).
- På inlägget med övningen som publicerades idag så skriver ni era kommentarer och reflektioner om ämnet. 
- Om du vill vara anonym så kan ni skicka ett meddelande till mig via FB.

Allt gott!
/Carina


Vill du lära dig mera om hur du kan förhålla dig och kommunicera med din närstående med missbruksproblematik. Kolla kommande CRAFT-kurser på www.carinabang.se

Inga kommentarer: