måndag 7 november 2016

Socialstyrelsen rekommenderar CRAFT!

CRAFT är en metod vars framväxt i Sverige har ökat enormt under de senaste åren. Metoden fokus ligger på att hjälpa anhöriga att motivera deras närstående med beroendeproblematik in i behandling, men målet är även att skapa ett öka de anhörigas livskvalité. 

Socialstyrelsen uppger nu att CRAFT är ett betydelsefullt program då det kommer till att hjälpa och stödja anhöriga i kommunikationen och relationen till deras närstående!

I Socialstyrelsens rapport från 2015 kan man läsa:

"Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården
och socialtjänsten erbjuda stöd i form av CRAFT till anhöriga som
vill motivera personer med missbruk eller beroende av alkohol och
narkotika till behandling".

Med andra ord så är hälso- och sjukvården samt kommunerna till en viss grad skyldiga att erbjuda CRAFT till de anhöriga, så länge de anhöriga uppger en önskan om att hjälpa deras närstående in i behandling.

Socialstyrelsen skriver i sin rapport att orsaken till rekommendationen är att metoden bland annat har visat sig ha god effekt på den beroendes tillfrisknande samt de anhörigas känslomässiga och sociala situation.

Det är så intressant och roligt att nu se hur CRAFT mer och mer hamnar i rampljuset och får det erkännande som det förtjänar! 

Läs mer om CRAFT på min hemsida. 
 Där kan du även finna information om mig och mitt arbete med anhöriga samt anmäla dig till kurser i vinter! 


Källa: Socialstyrelsen. 2015. "Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende", s.63-64. Du kan ta del av hela rapporten här: www.socialstyrelsen.se/publikationer2015/2015-4-2ÄR DU NYFIKEN PÅ CRAFT? KOM OCH VÄXLA NÅGRA ORD MED MIG UNDER SOCIONOMDAGARNA PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN 15-16 NOVEMBER 2016!
Du hittar mig  på utställningsplatsen A37:40
 

För mer information, besök socionomdagarnas hemsida.
Ni är varmt välkomna att kika förbi! 

Har du frågor eller funderingar?
Kontakta mig på: info@carinabang.se 

Ta hand om er!

/Carina


Inga kommentarer: