tisdag 5 december 2017

Känner du som anhörig oro inför jul och nyår?


Snart är det jul och nyår. För många är högtidsdagarna härliga och mysiga. Familjen samlas runt julbordet och äntligen har alla tid för varandra. Men för många familjer börjar oron inför julen långt innan första advent. Därför att de vet att det inte bara kommer vara jultomten som knackar på dörren, kanske är det även någon som inte är helt nykter. Som förstör den trevliga stämningen, både för en själv och för resten av familjen. När pappa, farmor eller någon annan närstående är påverkad redan vid Kalle Anka klockan 15 kan hela dagen, som egentligen skulle bli så mysig, förvandlas till någonting helt annat. En tid på året som man egentligen kanske önskar borde vara fylld av förväntningar blir i stället bara ångestladdad.  

Hur ska man hantera det? Ska man stå ut eller ska man ställa krav? Ska man stanna eller ska man gå?
  

  • För många anhöriga är att sätta gränser det enda de kan göra. Ingen kan förändra någon annan. Fortsätter personen förneka sitt problem och inte är villig att söka hjälp, då kan man bara hjälpa sig själv. Ett förslag är att i förhand förklara för personen (när denne inte är påverkad) vad som kommer ske om hon/han inte är nykter/drogfri och inte beter sig okej. Det kan exempelvis vara att du/familjen kommer behöva avlägsna er från personen. Men kom ihåg, hamnar man i en situation där man ställer ultimatum som man inte klarar av att hålla blir det snabbt verkningslöst. Vad som kvarstår är tomma ord som den närstående vet inte betyder någonting. 

  • Förklara för din närstående hur mycket du och/eller resten av familjen uppskattar när han/hon är nykter/drogfri. Att på ett positivt sätt uppmuntra personen till nykterhet. Du kan till exempel påminna om en nykter julafton som var väldigt lyckad och där alla mådde bra, eller andra gånger då ni alla har varit tillsammans och personen inte har varit påverkad. 

  • Du kan också sätta upp vissa "livlinor" som du kan använda dig av om en jobbig situation skulle uppstå. Det kan kännas skönt att ha sådana i bakfickan. Ett exempel är att ta en "Time-out" från situationen. Det kan vara att avlägsna dig från personen och göra någonting annat, ta en promenad för att komma ifrån eller ringa någon som du litar på (du skulle kunna "förvarna" din vän om att du kanske kommer ringa). Det kan bli komplicerat om det barn med i bilden. Om situationen är extrem, och/eller om det finns barn inblandade, kan det kanske bli så att du/ni får ta er ifrån personen.


Kom ihåg, en högtid är "bara" en dag. Om du är väldigt orolig för att jul eller nyår kommer bli katastrof, kan det vara en idé att faktiskt inte planera in ett firande med din närstående just i år, om det är möjligt. Även om det känns tråkigt för stunden. Det kommer fler julaftnar! Fundera över om det är värt det, eller om det finns någon annanstans du (och eventuellt dina barn) kan vara!     

  
Ta hand om er!

Inga kommentarer: