lördag 6 februari 2010

Vilka behov har du?

Som anhörig är det lätt att glömma bort sina egna behov. Av kärlek, omtanke och rädsla lägger vi ofta allt fokus på att rädda och ta hand om någon annans behov. Kanske märker vi allt för sent att att vi har åsidosatt våra egna behov.
Vilket leder till att vi en dag står där och är helt utmattade, trötta enda in i benmärgen. I värsta fall har vi även åsidosatt våra behov när det gäller vår egen hälsa såsom mat, motion och sömn. Vi kan även ha hamnat i ekonomiska problem då vi har fokuserat på att hjälpa någon annans ekonomi och det slutar med att vi får ta den ekonomiska smällen. Om du står i det här läget, eller känner att du är på väg dit, så kan de här frågorna vara till hjälp för dig:

* Vilka behov har du som behöver tas hand om för att du ska må bra?
* Vad behöver du göra nu för att ta hand om dina egna behov?
* Vad behöver du prioritera för att ta hand om dina behov?
* Vad behöver du prioritera bort för att ta hand om dina behov?
* Vad kan du göra idag, för att du ska få möjlighet att ta hand om något av dina behov imorgon?
* Finns det saker du behöver göra, information att hämta, kontakt med andra personer (ex läkare, terapeut, ekonomisk rådgivare eller annan) som du behöver ta itu med för att ta hand om dina behov?
* Vilket behov har du som du i första hand behöver prioritera? Vad är ditt första steg för att ta hand om det viktigaste behovet just nu?
* Vad kan du göra just nu, i denna stund, för att ta hand om dina behov!

Du är värdefull!

1 kommentar:

Jessica sa...

Det svåraste med alla dessa frågor (som för övrigt är jättebra frågor att ställa till sig själv) är att det är så svårt att svara på dem utan att ta hänsyn till den beroende partnern.

Den personen finns alltid med i ens tankar och känslor, och därför vrider man lätt på frågorna så de i stället blir "vad behöver jag göra för att klara av den här situationen som medberoende, så jag kan hjälpa den beroende?".

Man får det alltså än en gång att handla om den andre, den som är beroende. Vi medberoende är verkligen experter på det må jag säga ;)

Det absolut mest utmanande i alla dessa frågeställningar är att man måste tänka på sig själv, ingen annan, och försöka skala bort det som är runt omkring... Svårt svårt..

Men som sagt, jättebra frågor att ställa sig, tack för dom!