fredag 26 november 2010

Snart jul och nyår...

Snart är det jul och nyår... För många familjer är högtidsdagarna härliga och mysiga. Familjen samlas runt julbordet och äntligen har alla tid för varandra. För andra familjer börjar oron inför julen långt innan första advent. Därför att de vet att det inte bara är jultomten som knackar på dörren, även fyllbulten står där och vill komma in i stugan. När pappa, farmor eller någon annan anhörig är på fyllan redan vid Kalla Anka klockan 15. Hur ska man hantera det? När det händer år efter år? Ska man stå ut eller ska man ställa krav? Ska man stanna eller ska man gå?

För många anhöriga är att sätta gränser det enda de kan göra. Ingen kan förändra någon annan. Fortsätter alkoholisten att förneka sitt problem och inte är villig att söka hjälp, då kan man bara hjälpa sig själv. Men att sätta gränser och ställa ultimatum och inte hålla dem blir snart tomma ord och verkningslösa.

Hur kan vi skydda oss själva och barnen från att bli utsatt för alkoholens konsekvenser vid jul och nyår? Skriv gärna era tankar och berätta om ni har några idéer för hur ni ska hantera högtidsdagarna så de få bli så mysiga som man vill att de ska vara!

1 kommentar:

Anonym sa...

Om man har barn finns inget "stanna eller gå" bara gå.Att utsätta ett barn för en aktiv alkoholist/narkoman är att aktivt delta i övergrepp mot barn. Krav ett års dokumenterad nykterhet innan man ens får komma i närheten av ett barn och behandling av medberoendet.Jag träffar varje dag trasiga vuxna som utsatts för aktiva alkoholister/narkomaner och deras medberoende."Princip före person"