onsdag 10 november 2010

Vad händer när alkoholisten blir nykter?

Många personer som utvecklat ett medberoendebeteende har tagit på sig ett för stort ansvar för en annan vuxen person, tar hand om, skyddar och hjälper den andre vuxne personen. Det har blivit en stor roll i livet för den anhörige som också leder till att den anhörige känner sig behövd och viktig.

Men vad händer då om alkoholisten blir nykter? Många anhöriga upplever då en stor tomhet. All tid de lagt på att visa omsorg och ta hand om alkoholisten ersätts inte med något annat. Den nu nyktre alkoholisten tar hand om sig själv och tar eget ansvar. Det innebär att den anhörige inte behövs längre som omhändertagare. Ofta leder detta till att den anhörige upplever att de är oviktiga, oälskade och en känsla och tomhet och meningslöshet tränger sig på.

Att arbeta med sitt medberoendebeteende handlar om personlig utveckling. Att ta ansvar för sitt eget liv och välmående. Att sträka sin självkänsla. Att inse att man kan vara älskad utan att vara behövd. Och att vara behövd inte är detsamma som att vara älskad.

Inga kommentarer: