Är du anhörig till en person med beroendeproblematik? Är du ofta orolig och känner att all din energi går till att försöka rädda din närstående från beroendet? Alkohol, narkotika och andra beroendeframkallande substanser får ofta negativa konsekvenser för de anhöriga.
fredag 31 oktober 2014
PTSD och utmattning - Gästinlägg från Spillran
tisdag 28 oktober 2014
C.R.A.F.T för anhöriga till missbrukare helgen 15-16/11, Stockholm
C.R.A.F.T (Community Reinforcement And Family Treatment) är ett vetenskapligt baserat program för att hjälpa närstående och familjemedlemmar till en ökad livskvalitet samt att stödja och motivera sina närstående med missbruks- och beroendeproblem till nykter-/drogfrihet.
I kursen ser man anhöriga som resurspersoner till personen med missbruksproblematik med stor erfarenhet om personen som kan vara till hjälp för att motivera den närstående till förändring.
Fakturan skickas automatiskt via bekräftelsemailet.
söndag 26 oktober 2014
Destruktiva relationer - Gästinlägg av Spillran

tisdag 21 oktober 2014
Det är inte ditt fel!
* Var det du som bad din närstående att dricka så mycket att alkoholen förstörde deras liv?
* Tvingade du din närstående att dricka?
* Har personen druckit på ett problematiskt sätt utan att du varit med?
Var det ditt fel? Svaret på dessa frågor är: självklart inte! (såvida det inte var du som tvingade personen att dricka eller ta droger) Det var inte du som bad om det här och det var inte du som orsakade det!
Du kan bara ta skulden för någonting som du orsakade. Bara för att du har en relation med personen med missbruksproblem så betyder inte det att det var du som orsakade problemet.
Alla reagerar olika på livets stressfaktorer. Vissa går på yoga, joggar eller går i terapi. Andra hittar negativa strategier som att slå sina husdjur, fördöma sin omgivning - och vissa dricker. Det kan vara väldigt varierande. Just din närstående reagerar genom att dricka. Om inte din närstående hade en relation med dig, så skulle denne ha någon annan person eller situation att skylla drickandet på.
Poängen med det hela är att du kan ta vare sig skulden eller äran för personens beteende. Det är dags att sluta klandra dig själv! Du lever med problemet, men du är inte problemets skapare.
onsdag 15 oktober 2014
GRATIS MOTIVATIONSGUIDE FÖR ATT NÅ MÅL
http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/motivationsguidenAB.pdf
Ladda ned och skriv ut!
Lycka till!
/Carina
Ps, sprid till andra om du tror att den kan vara till hjälp för någon vän som vill uppnå mål eller göra förändring! :-)
måndag 13 oktober 2014
Gratis webinar ikväll kl. 18! Är du nyfiken på CRAFT för anhöriga?
Innehåll:
* Vad är "medberoende"?
* Kort intro om CRAFT...
* Tips på kommunikation med missbrukaren
Teknik: Du behöver en dator och hörlurar!
Välkommen!
/Carina Bång
Författare "Släpp kontrollen - Vinn friheten" för anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser
lördag 11 oktober 2014
Involvera anhöriga i läkandeprocessen!
"När det kommer till behandling av alkohol- eller drogproblem så brukar fokus i de flesta fallen ligga på personen med beroendet. Även om det i vissa fall kan förekommer det så kallade "familjekvällar" eller liknande, så är oftast behandlingen riktad mot personen "med problemet".
Visserligen så är behandling där närstående är involverade mycket mer komplex, då behandlaren bland annat måste förstå och arbeta med familjedynamiken, något som många behandlare inte är utbildade inom.

När jag föreläser om missbruk och att leva som anhörig till en person med missbruk så är detta något jag betonar om och om igen. Familjemedlemmar och anhöriga har levt med den här personen i många år innan behandlingen, och kommer troligtvis leva i många år till med personen efter behandlingen. Det gör att anhöriga är väldigt viktiga personer för det nyktra och drogfria livet. Anhöriga är resurser med mycket kunskap och erfarenhet om missbruket!
/Carina
torsdag 9 oktober 2014
Chatta med Carina! Gratis webinar 13/10 kl 18 om medberoende
Ställ frågor och lär dig mera om medberoende!
Innehåll:
* Vad är "medberoende"?
* Kort intro om CRAFT...
* Tips på kommunikation med missbrukaren
Teknik: Du behöver en dator och hörlurar!
Välkommen!
/Carina Bång
Författare "Släpp kontrollen - Vinn friheten" för anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser
tisdag 7 oktober 2014
Vill du förbättra kommunikation med missbrukaren?

fredag 3 oktober 2014
Hur ska man förhålla sig till missbruket? 5 tips för anhöriga!

Överlag betonar personer som har återhämtat sig vikten av att lägga ansvaret för beroendet på den beroende själv, och inte på den anhörige. De belyser att vi alla är olika och att det därför inte bara finns en väg att gå. Detta leder till att det behövs många olika - och ibland komplexa - strategier. Det som fungerar för en person med beroende som har en fungerande vardag och som är medveten om sitt problem fungerar förmodligen inte på någon som har det svårt att ta sig igenom vardagen och som ständigt förnekar sin beroendeproblematik.
Här kommer 6 tips som fokuserar på hur anhöriga kan förhålla sig till sin närstående.
1. Lägg tillbaka ansvaret där det hör hemma
Täck inte upp för dem. Låt dem själva ansvara över sina handlingar. Herb. N säger: "Acceptera ditt ansvar, om något, för att möjliggöra missbruket. Överlåt sedan 100% av ansvaret tillbaka till den missbrukande. Han/hon får det då omöjligt att använda dig som en ursäkt."
("Möjliggöra" innebär att skydda den missbrukande från de negativa konsekvenserna av ett alkoholberoende. Du kan läsa mer om möjliggörande här.)
2. "Försäkra dem om att du älskar dem - att du kommer vara där för dem, men inte göra allt åt dem"
Kärleken från familjen kan vara avgörande för alkoholistens tillfrisknade. Det betyder dock inte att missbruket accepteras. Ett sätt att uttrycka kärlek och uppmuntran är att positivt bemöta nyktert beteende. Hitta vägar att umgås när personen är nykter/drogfri. Uttryck din glädje när personen är nykter exempelvis genom att säga "Det är så trevligt att umgås med dig när du är nykter!"
3. Undvik att gnälla, kritisera, predika eller klaga
Att gnälla, bedja, slänga alkohol och att besviket påminna den missbrukande om kvällen innan brukar inte vara till hjälp. Kanske har du försökt det och kanske har du själv insett att det inte lett till någon förändring.
En numera nykter person berättar: "Ju mer press jag kände på att minska, eller sluta med alkohol, desto mer förnekade jag att jag hade ett problem. Mitt råd är, pressa inte".
Genom att jobba med familjer med missbruksproblem har Robert J. Meyers, grundaren till CRAFT, funnit att det är långt mer effektivt att identifiera särskilda beteendeproblem som påverkas av alkoholen och tydliggöra hur du som anhörig mår av detta.
Den nyktra alkoholisten Clare J. säger: "Låt han eller hon förstå när en specifik alkoholrelaterad olycka hänt - men var objektiv och neutral, gnäll inte."
Till exempel kan du säga, "Igår när du körde hem från festen var jag riktigt orolig att du kanske skulle bli stoppad av polisen eller vara med om en trafikolycka." Istället för att fortsätta klaga på missbruket/drickandet, uttryck och gör personen uppmärksam på hur du mår i situationer när hans/hennes missbruk är inblandat.
4. Adressera alkoholproblemet direkt
Om och om igen nämner nyktra alkoholister detta: "Låt dem veta att du är medveten om deras problem, jag trodde jag lurade alla och de upplyste mig aldrig om motsatsen."
Var öppen för att prata om problemet - det gör den älskade obekväm, men det måste göras. Förklara att du tror de har ett problem och vilket av personens beteende som ger dig dem tankarna. Be dem söka hjälp! Att ignorera problemet gör det inte bättre.
"När jag ringde min syster två nätter i rad och berättade exakt samma sak för henne önskade jag att hon hade konfronterat mig. Hon visste att jag var full, men nämnde det inte. Flera andra spenderade massa tid med att prata med mig i telefon när jag var full, men konfronterade mig aldrig. Jag tror att om någon hade gjort det så hade jag insett mitt problem tidigare. Till exempel vägrat prata med mig i telefon tills jag var nykter."
5. Sök hjälp!
Gå med i en supportgrupp, läs böcker, gå i terapi, prata med vänner och arbeta för att du själv blir stark och ditt eget välbefinnande. Det gör det lättare att hantera negativa situationer. Många nyktra alkoholister betonar vikten av att deras anhöriga behöver söka hjälp för sitt eget välmående.
Ta hand om er!
Tycker du att denna blogg är till hjälp och tror att någon annan skulle må bra av att läsa den? Tipsa dem genom exempelvis Facebook eller Twitter!
onsdag 1 oktober 2014
Kurs Samtalsledare "Arbetsmanual för anhöriga till personer med missbruk" 8-9/12 2014
Kursen ger möjlighet att använda "Arbetsmanualen för anhöriga till missbrukare" i professionella kontakter, individuella samtal och anhöriggrupper. Kursen riktar sig främst till yrkesverksamma och personer aktiva i ideella organisationer som möter anhöriga till personer med missbruk.

* Introduktion och specifika delar från samtalsmetoderna "Motivational Interviewing" och Coaching.
* Information om att vara anhörig och begreppet "medberoende".
* Genomgång av syfte och bakomliggande tankar gällande frågeställningar i manualen.
* Riktlinjer för att använda manualen i grupp.
* Praktiska övningar utifrån manualen.
Syftet är att kvalitetssäkra sättet manualen används samt ge deltagarna kunskap om tankarna bakom frågeställningarn i manualen samt en förståelse för hur man lämpligen ska förhålla sig och kommunicera kring de olika frågorna.
Klicka vidare för mer info och anmälan! https://dinkurs.se/appliance/?event_id=21161
Väl mött!
/Carina