lördag 2 januari 2016

2016: NYTT ÅR, NYA VAL, NYA VALMÖJLIGHETER!

Har du som anhörig svårt att fokusera på dina egna behov?

Känner du dig stressad och omotiverad?

Många känner nog igen sig. Dessa känslor är även vanliga hos personer som nyligen har tagit sig ut ur drog- eller alkoholberoendet, och som nu är tvugna att möta en obekant vardag.

Nyckeln till ett bättre välmående är att lyckas skapa fasta rutiner i livet!
Att ta tag i sina egna behov. Vad vill du?

Nedan följer förslag på hur du kan göra för att må bättre.
 1. TRÄNING
  Träning minskar stressnivåer markant. Det bidrar även till förhöjda dopaminnivåer – hjärnans egna glädjesubstans! Hos en person som lider av alkohol-eller drogberoende kan detta bli ett alternativ till att söka tillfredsställelse i drogen. Hitta någonting som du tycker om!
 2. TID FÖR REFLEKTION
  Att sätta dig ned och reflektera över livet och tillvaron kan bidra till att kommer på anledningar till varför just du har rätt att må bra. Tänk på sådana saker som du vill göra, sådant som skulle få dig att må bra, och ge dig själv beröm för det du har åstadkommit i livet!
 3. ARBETE OCH DAGLIGA SYSSLOR
  Att hålla dig själv sysselsatt och känna att du gör någonting som har en mening kan faktiskt minska stress och öka självkänslan. Att ha dagliga rutiner och mönster skapar en trygghet i tillvaron.
 4. ALTERNATIVA AKTIVITERER
  Gör en lista över dina egna intressen! Skapa alternativa aktiviteter som du skulle kunna sysselsätta dig med. Några exempel skulle kunna vara att ta en promenad, ringa en kompis, måla, lära dig någonting nytt osv. Försök att göra någonting som du tycker om till en daglig rutin. Om en stressfull situation uppstår – ta en paus och gå tillbaka till de fasta rutinerna!
 1. SJÄLVHJÄLPSGRUPP FÖR ANHÖRIGA!
  Vänd dig till en självhjälpsgrupp för att få stöd. Där kan du få hjälp och verktyg för hur du ska klara av vardagen och uppnå ett bättre välmående, antingen individuellt eller i grupp. Exempel på självhjälpsgrupper: FMN (Föräldraföreningen för narkotika), AMD (Anhöriga mot droger), AHA (Anhöriga hjälper anhöriga) eller Alanon.
Ta hand om dig! :)
Varma hälsningar /Carina Inga kommentarer: